Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Rosół orientalny

Rosół orientalny

Rosół orientalny to ostra zupa bazująca na tradycyjnym rosole. Dodatek chili, przepiórczych jaj oraz makaronu Udong przeniesie Twoje zmysły na zupełnie inny poziom.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 3 pałki z kurczaka
  • 3 małe marchewki
  • mały korzeń pietruszki
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wody
  • łyżka mleka kokosowego
  • makaron Udong pakowany próżniowo - świeży. (Udon) - 200 g
  • paczka jaj przepiórczych - 18 sztuk
  • szczypior

Przyprawy: po pół łyżeczki chili i kolorowego pieprzu, łyżeczka mielonej trawy cytrynowej.

Umyj pałki kurczaka i włóż do garnka z wodą. Umyj i obierz marchewkę i pietruszkę. Dodaj do garnka. Cebulę obierz i pokrój dowolnie np. w piórka. Wstaw rosół na około godzinę na mały ognień (zmniejsz jak zacznie się gotować).

W międzyczasie ugotuj przepiórcze jaja na twardo. Wystarczy 5 minut gotowania. Zalej zimną wodą i obierz ze skorupek.

Po godzinie cedzakiem wyjmij wszystkie składniki z rosołu i połóż na blacie do lekkiego ostygnięcia (cebulę zostaw w garnku). Warzywa pokrój w plasterki i ponownie umieść w rosole. Zdejmij samo mięso z pałek i również dodaj do wywaru.

Pokrój obrany czosnek w plasterki - dodaj. W zupie umieść również wszystkie przyprawy i mleczko kokosowe oraz makaron i jajka. Po 3 minutach zamieszaj i wyłącz zupę.

Posyp szczypiorem. Udekoruj dowolnym ziołem - u mnie mizuna.

Rosół orientalny, 1
Rosół orientalny, 2

Lubisz egzotyczne zupy? Sprawdź mój przepis na japoński ramen. Polecam!

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (115 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania