Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Rolada z galaretką

Rolada z galaretką

Rolada z galaretką i pysznymi malinami to coś wspaniałego nie tylko na lato. Przepis jest super prosty a ciasto przepyszne. Zapraszam do pieczenia. 

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: blaszka 25/40 cm

Składniki na biszkopt

  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki - około 40 g
  • 3 łyżki cukru pudru - około 40 g
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Malinowe przełożenie

  • galaretka malinowa
  • 350 ml wody
  • 300 g malin (u mnie mrożone)
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo

  • bita śmietana oraz świeże maliny do dekoracji
  • czysta bawełniana ściereczka
  • blaszka 25/40 cm oraz długa keksówka na roladę do stężenia

Rolada z galaretką

Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy.

Rolada z galaretką, 1

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę w wysokiej misce z dodatkiem odrobiny soli lub kwaśnego winianu potasu (winian potasu dodaj w momencie, gdy białka już będą spienione).

Do ubitych białek dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder - przez sito. Przy pomocy szpatułki lub mikserem na najmniejszych obrotach wymieszaj ciasto. Mikserem zrób to sprawnie i jak najszybciej.

Włącz piekarnik na 180 stopni - najlepiej z pieczeniem góra/dół. 

Formę wysmaruj od środka masłem lub olejem. Wylej biszkopt i rozprowadź go po całej powierzchni. Umieść ciasto w piekarniku na 15 minut. Zostaw go w piekarniku na kilka minut.

Malinowy wkład:
Przygotuj dużą miskę. Galaretkę malinową zalej 350 ml wrzątku. Zamieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Malin nie musisz rozmrażać. Dodaj je od razu do gorącej galaretki. Wyciśnij sok z jednej cytryny. Odłóż do wystygnięcia i częściowego stężenia. Gdy galaretka będzie już lekko ciepła możesz włożyć ją do lodówki.

Wyjmij biszkopt z piekarnika. Czystą, bawełnianą lub lnianą ściereczkę połóż równo na całej powierzchni ciasta. Odwróć szybkim ruchem formę na drugą stronę tak, by ściereczka leżała na nim a na ściereczce ciasto. Złap za krótsze końce ściereczki i ciasta i zwijaj je razem w rulonik. Odłóż na bok. Możesz przykryć roladę jeszcze jedną, wilgotną ściereczką. Robimy tak, by ostygnięte ciasto nie popękało podczas finalnego zwijania.

Jeśli galaretka częściowo stężała możesz odwinąć roladę i odłożyć ściereczkę. Wyłóż galaretkę na całą powierzchnię ciasta i rozprowadź równo. Zwiń ciasto zaczynając od krótszego końca.

Roladkę możesz umieścić w podłużnej keksówce, by nie zachowała swój kształt i nie rozeszła się na boki. Ciasto umieść na godzinę w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Rolada z galaretką, 2

Roladkę udekorowałam świeżymi malinami oraz domową bitą śmietaną.
Smacznego :-)
Średnia 4.9 / 5 (204 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania