Rolada z malinami i galaretką

Ładnych parę lat temu, gdy mój starszy Synek jeszcze nie chodził robiłam tę roladę przynajmniej raz w tygodniu.

Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy 🙂

Ilość porcji: 8 sporych kawałków z blaszki 25/40 cm
Całkowity czas przygotowania: do 2 godzin

Składniki:
biszkopt
• 3 jajka
• 3 czubate łyżki mąki – około 40 g
• 3 łyżki cukru pudru – około 40 g
• pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

malinowe przełożenie
• galaretka malinowa
• 350 ml wody
• 300 g malin (u mnie mrożone)
• sok z 1 cytryny

Dodatkowo:
• bita śmietana oraz świeże maliny do dekoracji
• czysta bawełniana ściereczka
• blaszka 25/40 cm oraz długa keksówka na roladę do stężenia

Biszkopt:
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę w wysokiej misce z dodatkiem odrobiny soli lub kwaśnego winianu potasu (winian potasu dodaj w momencie, gdy białka już będą spienione).

Do ubitych białek dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder – przez sito. Przy pomocy szpatułki lub mikserem na najmniejszych obrotach wymieszaj ciasto. Mikserem zrób to sprawnie i jak najszybciej.

Włącz piekarnik na 180 stopni – najlepiej z termoobiegiem.

Formę wysmaruj od środka masłem lub olejem. Wylej biszkopt i rozprowadź go po całej powierzchni. Umieść ciasto w piekarniku na 15 minut. Zostaw go w piekarniku na kilka minut.

Malinowy wkład:
Przygotuj dużą miskę. Galaretkę malinową zalej 350 ml wrzątku. Zamieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Malin nie musisz rozmrażać. Dodaj je od razu do gorącej galaretki. Wyciśnij sok z jednej cytryny. Odłóż do wystygnięcia i częściowego stężenia. Gdy galaretka będzie już lekko ciepła możesz włożyć ją do lodówki.

Wyjmij biszkopt z piekarnika. Czystą, bawełnianą lub lnianą ściereczkę połóż równo na całej powierzchni ciasta. Odwróć szybkim ruchem formę na drugą stronę tak, by ściereczka leżała na nim a na ściereczce ciasto. Złap za krótsze końce ściereczki i ciasta i zwijaj je razem w rulonik. Odłóż na bok. Możesz przykryć roladę jeszcze jedną, wilgotną ściereczką. Robimy tak, by ostygnięte ciasto nie popękało podczas finalnego zwijania.

Jeśli galaretka częściowo stężała możesz odwinąć roladę i odłożyć ściereczkę. Wyłóż galaretkę na całą powierzchnię ciasta i rozprowadź równo. Zwiń ciasto zaczynając od krótszego końca.

Roladkę możesz umieścić w podłużnej keksówce, by nie zachowała swój kształt i nie rozeszła się na boki. Ciasto umieść na godzinę w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

 

5l

4l


Roladkę udekorowałam świeżymi malinami oraz domową bitą śmietaną.
Smacznego 🙂

9 myśli na temat “Rolada z malinami i galaretką”

  1. Wygląda ładnie. Biszkopt z galeretką i owocami był specjalnością mojej babci, chociaż ona nigdy nie zwijała go w roladę, tylko zostawiała „płaski”.

    1. Tak, puszczają sok i ja go dodaję do galaretki. Dlatego też używasz 350 ml wrzątku zamiast 400-500 ml.

    1. To są wspaniałe połączenia, prawda.. Już nie mogę się doczekać większej ilości świeżych owoców 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *