Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Przepis na sprawdzone racuszki drożdżowe z twarogiem. Są najlepsze, bo pieczone na patelni bez tłuszczu. Aby je zrobić nie potrzebujesz miksera, miarek i wagi. Zapraszam po tradycyjne racuchy z twarogiem.

Jeśli wolisz bardziej tradycyjne przepisy, to koniecznie sprawdź przepis na racuchy drożdżowe.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 12 sztuk średnicy do 5 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na zaczyn

  • 30 gramów świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody

Ciasto na placki

  • zaczyn
  • niepełna szklanka mąki pszennej - 140 g
  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki zwykłego twarogu - 150 g
  • 1/4 kostki miękkiego masła - 50 g
  • 2 łyżki cukru

Czas wyrastania ciasta: do 30 minut 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.  

Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki - przynajmniej na 30 minut przed robieniem placków.

Jak zrobić zaczyn z drożdży:
Łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże oraz ciepłą wodę umieść w misce. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i się pienić. Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 40 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania.

Racuchy drożdżowe z twarogiem:

Resztę składników na ciasto do placków umieść w dużej misce. Wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj cukier oraz masło i twaróg. Najlepszy będzie twaróg półtłusty. Nie rozcieraj go, tylko wykruszaj w ciasto. W plackach mają być widoczne grudki sera. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mieszaj łyżką. Dodaj zaczyn i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia/napowietrzenia.

Nagrzej dużą patelnię. Nie natłuszczaj jej. Łyżką nakładaj porcje ciasta o średnicy około 4 cm. Mogą być grube nawet na 2 cm. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

Racuchy drożdżowe z twarogiem, 1

Racuchy drożdżowe z twarogiem, 2

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (751 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Ten przepis na placuszki z serem twarogowym szykuję bardzo często. Racuchy smażę na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. To takie moje racuchy z twarogiem fit. Jeśli musisz czasem przemycić do diety swojego dziecka biały ser, to polecam właśnie ten przepis na placki z serem białym na słodko

Racuchy z serem twarogowym

Takie pyszne placki polecam podawać same lub z ulubionymi dodatkami. Można je oprószyć cukrem pudrem lub podać z pysznym musem z prażonych jabłek. Jeśli zaś wolisz, by jabłka były już cieście, to polecam super przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. A tradycyjnie polecam zrobić wersję podstawową, czyli po prostu racuchy drożdżowe. Z dodatkiem twarogu, ale już nie na słodko będą pyszne pyry z gzikiem, które gorąco polecam każdemu.