Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku

Pyszne, tradycyjne racuchy na drożdżach. Idealne na każdy posiłek 😉

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: do 50 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość placków: około 35 sztuk średnicy do 5 cm

Składniki:
• 1/3 szklanki ciepłego mleka
• 400 g zsiadłego mleka
• 50 gramów świeżych drożdży ( lub 7 g suchych)
• 4 łyżki cukru
• 2 duże jajka
• 2 szklanki mąki

Dodatkowo:
olej do smażenia oraz cukier puder do oprószenia racuchów


Mleko, zsiadłe mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki (przynajmniej na godzinę przed robieniem placków).

Przygotuj zaczyn
Łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże oraz ciepłe mleko umieść w misce. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i się pienić. Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania.

Resztę mąki i cukru oraz zsiadłe mleko umieść w dużej misce. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami. Dodaj zaczyn i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Nagrzej dużą patelnię. Wlej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż placki z obu stron do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. Po zdjęciu z patelni odkładaj je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

1l

2l

3l

Smacznego 🙂

 

13 myśli na temat “Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku”

    1. Tak Magdo. Pamiętaj tylko, by wyjąć ją wcześniej z lodówki. Jeśli maślanka jest rzadka, to użyj jej odrobinę mniej – około 350 g

    1. Przykro czytać Moniko.. gdybym mogła być z Tobą w kuchni z pewnością znalazłybyśmy winowajcę niepowodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *