Pulpety indycze z ryżem

Duże i soczyste pulpety z dodatkiem ryżu, w kąpieli z sosu pomidorowego 🙂 Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 500 g filetu z indyka – zmielony
• 1 jajko
• mała cebula
• 150 g ugotowanego ryżu
• 3 łyżki przetartych pomidorów
• 2 łyżki bułki tartej
przyprawy: płaska łyżeczka soli, łyżka słodkiej papryki, szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, wyciśnięty ząbek czosnku
• łyżka mąki do obtoczenia pulpetów

• 500 ml bulionu (np z tego przepisu)
• 1 marchew
• 5 łyżek przetartych pomidorów

Zagotuj bulion z marchewką pokrojoną w plasterki oraz przecierem z pomidorów. 

Do miski dodaj zmielony filet z indyka, jajko i posiekaną drobno cebulę. Dodaj ugotowany ryż (niecała saszetka po ugotowaniu), przecier z pomidorów oraz przyprawy i bułkę tartą. Wymieszaj dobrze całość i foruj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczaj w mące i delikatnie umieszczaj w garnku z gotującym się bulionem. Powinno wyjść około 18-20 pulpetów.

Zmniejsz moc palnika i gotuj całość 20 minut bez przykrycia. 

3l

Pulpety można podawać z mieszanką sałat lub dowolną surówką.
Smacznego!

6 myśli na temat “Pulpety indycze z ryżem”

  1. Czy takie wrzucenie na gorący bulion sprawi, że mięso się zamknie i pozostanie soczyste? Może głupie pytanie, ale zwykle robiłam to, podsmażając mięso na gorącym tłuszczu i potem wrzucałam do garnka. A wiadomo, że smażenie nie jest zbyt zdrowe, może okazałoby się, że jest bezpieczniejsza alternatywa.

    1. Sylwio, mięso częściowo się zamknie, ponieważ obtoczone zostanie lekko w mące. Dodatkowo lekko zagęści się sos. Faktura nie będzie taka sama jak we wcześniej podsmażanych, ale właśnie na tym polega urok pulpetów… Mają być delikatne 🙂 Spróbuj i napisz, czy Ci smakowały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *