Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pudding jagodowy z chia i owocami

Pudding jagodowy z chia i owocami

Pudding jagodowy z chia to deser, który zachwyci Cię nie tylko cudownym smakiem, ale i prostotą wykonania. Przepis na jagodowy pudding z chia i owocami możesz zrobić zarówno latem, jak i zimą. Gorąco polecam!

- czas szykowania to tylko 10 minut
- zdrowy i super pyszny deser
- tym deserem zaskoczysz znajomych

Czas przygotowania: 10 minut
Czas tężenia chia: 6 godzin
Liczba porcji: 2 pucharki

Kaloryczność kcal: 230 w 1 pucharku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na pudding

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 4 płaskie łyżki nasion chia
  • garść rozmrożonych jagód - 50 g
  • mała garść świeżych malin - 50 g
  • garść świeżych borówek - 50 g

Ewentualne dodatki

  • płaska łyżka cukru pudru
  • odrobina fioletowego barwnika spożywczego
  • listki mięty do dekoracji

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem wszystkich dodatków a cały deser podzielony został na dwa duże pucharki. 

Jeśli chcesz zrobić deser, którym zaskoczysz gości a przy tym możesz go przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, to koniecznie sprawdź mój przepis. Mleczny pudding z nasionami chia i pysznymi, leśnymi jagodami jest przepyszny i super prosty do zrobienia. 

Pudding jagodowy z chia i owocami, 1

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Pudding jagodowy z chia

Do miski wlej ciepłe mleko i wsyp nasiona chia. Dodaj też rozmrożone jagody i całość wymieszaj. Aby uzyskać intensywniejszy kolor puddingu możesz dodać odrobinę fioletowego barwnika spożywczego. Jeśli zaś wolisz słodszy deser, to możesz również dodać płaską łyżkę cukru pudru.

Mleko jagodowe i nasionami chia przelej do dwóch dużych, lub czterech mniejszych pucharków i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Najlepiej deser robić dzień wcześniej, wieczorem i odstawić pudding do tężenia na całą noc.

Gdy pudding zgęstnieje, wyjmij pucharki z lodówki. Układaj po kolei: najpierw warstwa malin, potem borówek. Na szczycie możesz ułożyć listek mięty.

Pudding jagodowy z chia i owocami, 2

Smacznego!
Średnia 4.7 / 5 (131 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pudding jagodowy z chia 

Uwielbiam nasionka szałwii hiszpańskiej. Chia jest nie tylko pyszne, ale super proste do szykowania z nimi deserów. desery z chia robi się błyskawicznie. Są przepyszne i pięknie się prezentują. Pudding z chia i jagodami zazwyczaj szykuję latem, gdy mam dostęp do większości świeżych, sezonowych owoców. Jeśli jednak masz mrożone jagody, to pudding jagodowy z chia możesz też szykować zimą. U mnie pudding jagodowy z chia ma jeszcze dodatek świeżych w postaci malin i borówek. Możesz też dać kawałki mango lub plasterki banana i też będzie pysznie. 

Pudding z chia i jagodami

Domowy pudding z nasionami szałwii hiszpańskiej to deser, o którym warto pamiętać. Pudding jagodowy z chia możesz przygotować dzień wcześniej i podawać gościom w dowolnym momencie. Nasionka chia super puchną w płynie, więc można z nimi zaszaleć i zrobić nawet najbardziej kolorowe desery. Moje przepisy kulinarne to nie tylko smaczne i proste desery. Znajdziesz u mnie również dania obiadowe, sałatki, zupy oraz rozmaite pasty. Zobacz też mój pyszny przepis na pudding chia z mango