Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Muffiny z malinami

Muffiny z malinami

Świetne muffiny z malinami bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego. Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 12 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 4 jajka
  • 120 ml mleka - pół szklanki
  • 100 ml oleju
  • 200 g mąki - 1 szklanka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g malin

Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Muffiny z malinami

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, olej, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijaj ciasto chwilę na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do papilotek zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni. Na każdą muffinkę wyłóż po 3-4 malin.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Muffiny z malinami, 1
Muffiny z malinami, 2

Pamiętaj zawsze, by nie wyjmować od razu wypieków z piekarnika. Zacznij od uchylonych drzwi i pozwól, by temperatura łagodnie spadała :-)

Część naszych muffinek po ostygnięciu oprószyłam cukrem pudrem. Na takie bez cukru również znaleźli się amatorzy :-)

Wypróbuj też koniecznie mój przepis na wspaniałe drożdżówkijagodzianki. Jak lubisz muffinki to także sprawdź przepis na muffiny z białą czekoladą.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (622 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania