Proste muffiny z malinami, bez cukru

Świetne muffiny bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego.
Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą 🙂

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: do 30 minut
Ilość muffinek: 12 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm


Składniki:

• 4 jajka
• 120 ml mleka – pół szklanki
• 100 ml oleju
• 200 g mąki – 1 szklanka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 130 g malin

Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, olej, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijaj ciasto chwilę na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do papilotek zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni. Na każdą muffinkę wyłóż po 3-4 malin.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

1l

3l

Pamiętaj zawsze, by nie wyjmować od razu wypieków z piekarnika. Zacznij od uchylonych drzwi i pozwól, by temperatura łagodnie spadała 🙂

Część naszych muffinek po ostygnięciu oprószyłam cukrem pudrem. Na takie bez cukru również znaleźli się amatorzy 🙂

Smacznego!

16 myśli na temat “Proste muffiny z malinami, bez cukru”

  1. Pięknie wyglądają:) Staram się omijać cukier ale jestem fanką wszystkiego co słodkie więc jest mi trudno. Twoje muffiny wyglądają lekko i pysznie 🙂

    1. Świeże byłyby lepsze. Jednak jeśli masz mrożone, to się uda jeśli będą dość zwarte (trzeba odlać sok).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *