Proste domowe sezamki

W tych sezamkach jest więcej sezamu w stosunku do masy karmelowej, niż w wersji ze sklepu.

Ilość sezamków: około 20 sztuk 2/3 cm

Składniki:
• 200 g cukru
• 200 g sezamu

Będziesz potrzebować: papier/pergamin do pieczenia, wałek i ostry nóż

Na suchą, szeroką patelnię wysyp cały sezam. Ustaw małą moc palnika i praż sezam około 15 minut co chwila poruszając patelnią lub mieszając drewnianą łyżką. Sezam powinien się lekko zarumienić. Wyłącz i odstaw na bok.

W międzyczasie przygotuj sobie dwa kawałki pergaminu (wielkości kartki A3 lub mniejsze). Połóż jeden na desce do krojenia. Drugim będziesz przykrywać masę sezamową. Połóż wałek i ostry nóż.

Do wysokiego rondelka wsyp cukier. Włącz małą moc palnika i czekaj aż cukier zacznie się rozpuszczać, ale nie dymić. Możesz lekko zamieszać karmel. Jeśli powstaną Ci grudki, bo za wcześnie zamieszasz cukier; nic nie szkodzi.. końcem łyżki rozbijaj grudki i mieszaj. W ciągu kilku minut masa cukier całkiem się skarmelizuje.

Wyłącz palnik spod rondelka. Wsyp cały sezam i bardzo energicznie i szybko wymieszaj sezam z karmelem; nie dłużej niż 10 sekund. Całość wyłóż na przygotowany wcześniej pergamin. Przykryj drugim papierem i rozwałkuj masę na grubość około 1 cm.

Zdejmij papier z góry i niemal od razu zacznij kroić blok na mniejsze kawałki. Sezamki bardzo szybko robią się twarde.

2l

Kilka rad:
– Podczas wykładania masy na pergamin nie staraj się wyskrobywać resztek z brzegów – szkoda na to czasu; pamiętaj, że masa szybko robi się twarda.
– Do wykrawania sezamków możesz użyć metalowych foremek do wycinania ciastek lub zwyczajnie łamać je na kawałki.
– Nie skrob naczyń po pracy z karmelem. Rondelek oraz sztućce zalej w zlewie ciepłą wodą i poczekaj, aż cukier sam się rozpuści.

1l

Smacznego 🙂

16 myśli na temat “Proste domowe sezamki”

    1. Możesz dodać miód w proporcji nie większej niż pół na pół.. im więcej miodu, tym sezamki będą miększe i bardziej ciągnące.

  1. Tak idealnie wykrojone, robią apetyt aż ślinka cieknie 🙂 Zawsze się bałam, że mi się ten cukier spali wraz z garnkiem, ale może w końcu skuszę się i zrobię sobie te sezamki. Pozdrawiam 🙂

    1. Trzeba cały czas kontrolować karmel oraz sezam, być cierpliwym i wszystko ładnie się uda 😉

    1. To prawda, ale czasem warto spróbować różnych wariacji 😉 Będzie też przepis z miodem i cynamonem..

  2. Aniu dzieki i wykorzystam i zrobie jedna wersje zTwojego przeisu a druga jak znam siebie pewnie dorzuce cos. Dzieki za inspiracje,pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *