Proste ciasto ucierane z jabłkiem

Banalne proste i wyjątkowo smaczne. Idealne ciasto do herbaty, kakao, czy kawy!

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Ilość porcji: keksówka 22/30 cm

Składniki:
• 4 jajka
• 150 g masła
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 150 g cukru – pół szklanki
• 4 łyżki śmietany 12 %
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2-4 małych jabłek

Masło, śmietanę i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Masło, cukier oraz jajka umieść razem w misce i ubijaj 10 minut mikserem na gładką masę.

Do miski dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Miksuj chwilę ciasto do połączenia składników.

Keksówkę wysmaruj od środka resztkami masła i wylej ciasto. Na wierzch wyłóż obrane i pokrojone w kostkę jabłka.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz pełną godzinę.

1l

3

Pamiętaj, by nie wyjmować ciasta od razu po wyłączeniu piekarnika. Uchyl drzwiczki na 10-15 minut. Dopiero po tym czasie studź ciasto na kratce.

Smacznego 🙂

15 myśli na temat “Proste ciasto ucierane z jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *