Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Sprawdzony i zwyczajnie najlepszy przepis na ciasto jogurtowe, które zawsze się udaje. To ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką, które polecam nawet osobom, które rzadko pieką ciasta. Gorąco polecam!

- idealnie puszyste i wilgotne ciasto
- ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi
- jest super proste i długo zachowuje świeżość
- możesz je piec z różnymi owocami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 1700 gramów ciasta

Kaloryczność kcal: 300 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto jogurtowe

  • 360 g mąki pszennej np. tortowej - 2 pełne szklanki
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 180 g cukru drobnego - około 3/4 szklanki cukru
  • 70 ml oleju roślinnego
  • 300 g jogurtu naturalnego - pełna szklanka jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g owoców: maliny i borówki

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - około pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Ciasto jogurtowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 45 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam również kruszonkę. 
Wszystkie składniki "lodówkowe: jajka, jogurt" wyjmij wcześniej, by osiągnęły równą temperaturę pomieszczenia. 

Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie. Kruszonkę możesz przygotować w pierwszej kolejności i odłożyć ją w chłodne miejsce lub do lodówki. 

Ciasto jogurtowe to bardzo dobre i wilgotne ciasto, do którego wracam bardzo często. Piekę je bez owoców w formie placka i kroję do kawy lub też z ulubionymi owocami i kruszonką, jak w tym właśnie przepisie. To bardzo proste ciasto, do którego upieczenia chyba nie muszę nikogo zachęcać :)

Ciasto jogurtowe, 1

Ciasto jogurtowe przepis

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 160 stopni. 

Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to 180 gramów cukru. Wbij trzy średniej wielkości jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Porada: Możesz też oddzielić białka od żółtek. Białka ubijasz wówczas na puszystą bezę powoli wsypując cukier łyżka po łyżce (aż cukier całkowicie rozpuści się w bezie). Następnie dodajesz żółtka i całość kiksujesz jeszcze chwilę. 

Ciasto jogurtowe, 2

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Wlewaj go cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Olej możesz zamienić na roztopiony i przestudzony olej kokosowy lub masło w tych samych proporcjach co zwykły olej. Słodką pianę i tłuszcz miksuj tylko chwilę. 

Zmniejsz obroty miksera i dodaj cały jogurt naturalny. Będzie to 300 gramów kremowego jogurtu naturalnego trzymanego wcześniej w temperaturze pokojowej. Jogurt nie może być zimny. Możesz w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, pomarańczowy, cytrynowy..). Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia - najlepiej je razem przesiać). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką, ale tylko do połączenia się składników. /nie mieszaj ciasta za długo.
Ciasto jogurtowe, 3

Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmaruj odrobiną oleju i obsyp bułką tartą.
Ciasto jogurtowe, 4

Wylej całe ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
Ciasto jogurtowe, 5

Pora na owoce. U mnie były to świeże maliny i borówki. 200 gramów malin oraz 200 gramów borówek amerykańskich. Możesz też użyć innych owoców. Polecam: truskawki, poziomki, jagody leśne, kawałki dojrzałych moreli, brzoskwiń lub gruszek. Owoce powinny być umyte i osuszone ręcznikiem papierowym. Rozłóż je równo na cieście.

Owoce mrożone należy wcześniej rozmrozić i ogrzać do temperatury pomieszczenia. Następnie odlać z nich ewentualną glazurę. Owoce trzeba jeszcze lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i dopiero użyć ;)
Ciasto jogurtowe, 6

Na ciasto jogurtowe z owocami rozłóż kruszonkę, która warto przygotowywać sobie wcześniej. Kruszonkę do tego ciasta zrobiłam przed rozpoczęciem miksowania jajek i odłożyłam na ten czas do lodówki.

Jak zrobić kruszonkę? Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Zobacz mój dokładny przepis - kruszonka. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego lub trzcinowego. Warto też użyć mąkę pszenną zwykłą pół na pół wymieszaną z krupczatką.  Postaraj się o to, by kruszonka była rozłożona równomiernie po cieście i składała się z małych grudek. 
Ciasto jogurtowe, 7

Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jogurtowe jest już upieczone. Moje było upieczone po 45 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.



Ciasto jogurtowe, 8

Ciasto jogurtowe, 9

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (6395 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto jogurtowe

Moje wymarzone ciasto jogurtowe jest idealnie puszyste i wyrośnięte a przy tym wilgotne, pachnące i długo zachowuje świeżość. Przepis na ciasto jogurtowe powinien być prosty i szybki i oczywiście sprawdzony. Taki jest właśnie przepis na moje ulubione ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką. To niesamowicie pyszne ciasto z jogurtem naturalnym piekę dość często. Zazwyczaj zaczynam piec je już wiosną, gdy pojawiają się tańsze owoce typu maliny i borówki oraz truskawki. Połączenie jagód i malin lub truskawek jest niesamowite. Grana i czerwień idealnie się komponują w tym cieście. Smaki obi typów owoców idealnie do siebie pasują. Koniecznie zobacz też jak upiec ciasto skubaniec zwane również pleśniakiem. 

Ciasto jogurtowe przepis

Przepis na ciasto jogurtowe w moim wydaniu jest super prosty i sprawdzony. Do ciasta jogurtowego używam oleju roślinnego, ponieważ ciasto jogurtowe będzie dłużej świeże niż te pieczone na maśle. Poza tym ciasto jogurtowe z kruszonką szykuję z kruszonką na maśle, wiec piękny maślany zapach, który łączy się z zapachem pieczonych owoców mam zapewniony. Oczywiście olej roślinny można śmiało zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem. Dodajesz wówczas tyle samo masła co oleju. Kupuję jajka zerówki lub jedynki, są to więc małe lub średnie z rozmiaru jajka. Ja dodaję trzy jajka, jeśli jednak masz bardzo duże jajka, to możesz dodać tylko dwa. Moje ciasto jogurtowe  nie jest mega słodkie, ale 3/4 szklanki cukru to też nie jest mało i wydaje mi się, że jest to idealna ilość cukru na tę wielkość ciasta jogurtowego. Ja używam cukier zwykły, ale możesz też sięgnąć po cukier trzcinowy. Czasem dostaję zapytania o rodzaj używanego do ciasta jogurtu. U mnie jest to zawsze ciasto z jogurtem naturalnym, ale jeśli masz ochotę użyć jogurtu owocowego słodzonego, to możesz zakupić taki jogurt. Sugeruję dodać wówczas trochę mniej cukru do ciasta. 

Ciasto jogurtowe z malinami

Czemu najczęściej piekę to ciasto jogurtowe z malinami? Maliny to cudownie pyszne owoce, które są jednocześnie słodkie i kwaśne. W ich towarzystwie bardzo dobrze sprawdzą się owoce o delikatniejszym smaku, jak borówki amerykańskie. Borówki możesz zamienić na jagody leśne i upiec ciasto jogurtowe z jagodami i malinami lub też samymi jagodami. Ciasto jogurtowe to świetny deser na weekend. Mój Mąż twierdzi, że moje ciasto jogurtowe jest nawet lepsze na drugi dzień po upieczeniu. Przepis na ciasto jogurtowe polecam wszystkim miłośnikom dobrych ciast. Cudownie pyszne jest też ciasto kruche ze śliwkami, które polecam piec na jesieni. Zapraszam też po mój najlepszy przepis na sernik oraz na cudowne naleśniki, które są hitem mojego Bloga Kulinarnego. Jeśli lubisz mieć przepisy na dobre bazy, to zapraszam po przepis na ciasto półkruche.