Proste ciasto jogurtowe

W te wakacje więcej czasu poświęcam ogrodowi, więc częściej decyduję się na szybkie, proste ciasta do herbaty.

Jogurtowe, które zawsze się udaje. Zapraszam do pieczenia 🙂

Czas przygotowywania: 20-30 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Ilość porcji: mała tortownica o średnicy 20 cm lub średnia keksówka 

Składniki:
• 4 jajka (średnie)
• pół szklanki oleju
• 350 g mąki pszennej tortowej – 2 niepełne szklanki
• 150 g cukru – pół szklanki
• 270 g jogurtu naturalnego – niecała szklanka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jogurt i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka umyj i oddziel białka od żółtek.
Cukier oraz żółtka umieść razem w misce i ubijaj 5 minut mikserem na gładką masę. Dodaj olej i jogurt i jeszcze chwilę miksuj. 

Białka ubij na sztywno w osobnym, szklanym naczyniu.

Białka dodaj do masy z cukrem i lekko zamieszaj szpatułką. Powoli przesiewaj do miski również mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do formy wysmarowanej olejem i umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto piecz pełną godzinę. 

1l

3l

Do surowego ciasta możesz dodać również  płaską łyżeczkę dowolnego aromatu do ciast, bądź po wylaniu do formy posypać startą skórką z pomarańczy, cytryny, czy też limonki.

Smacznego 🙂

10 myśli na temat “Proste ciasto jogurtowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *