Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pręga wołowa

Pręga wołowa

Dokonała pręga wołowa duszona w sosie cebulowym. Bardzo smacznie danie, które praktycznie robi się samo. Wystarczy odrobina cierpliwości.

Czas przygotowania: 40 minut
Czas duszenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g pręgi wołowej
  • 2 duże cebule
  • odcinek pora – około 20 cm
  • 10 łyżek oliwy np. z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu

Pręga wołowa przepis

W misce wymieszaj słodką paprykę z mąką ziemniaczaną i pieprzem.

Pręgę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plasterki w poprzek włókien. Kawałki mięsa obtaczaj w mące z przyprawami. Nagrzej dużą patelnię, dodaj 5 łyżek oleju i podsmażaj mięso z każdej strony po jednej minucie.

Jeśli została Ci mąka z obtaczania mięsa zostaw ją na koniec. Jeśli uznasz, że Twoje mięso ma za mało sosu wymieszaj mąkę z połową szklanki wody i dodaj do woka.

Podsmażone mięso partiami odkładaj do dużego woka lub rondelka. Wlej szklankę wody i utrzymuj średnią moc palnika.

Na reszcie oleju przez około 10 minut podsmażaj pokrojoną drobno cebulę i pora. Również dodaj całość do woka i zamieszaj. Na koniec dodaj sól.

Przykryj mięso i duś jeszcze 1,5 godziny.
Podawaj z makaronem lub kopytkami, pomidorem i ogórkiem kwaszonym.

Pręga wołowa, 1
Pręga wołowa, 2

Sprawdź też mój przepis karkówka duszona w sosie własnym oraz wołowina duszona.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (574 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania