Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Polędwiczki w czerwonym winie z fasolką

Polędwiczki w czerwonym winie z fasolką

Polędwica wieprzowa to jedno z łatwiejszych i smaczniejszych mięs. Zamarynowane, lekko podsmażone, z dodatkiem czerwonego wina niemal rozpływa się w ustach...

Czas przygotowania: 12 godzin
Czas smażenia: 2 minuty
Liczba porcji: 4-6

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej - jedna większa
  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej

Marynata

  • po 1 łyżeczce tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki.
  • po 0,5 łyżeczki soli, pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju rafinowanego

Dodatkowo

  • 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • jasny sezam
  • szczypior

 

Dzień lub dwa dni wcześniej umyj polędwiczkę, oczyść, wysusz ręcznikiem papierowym. Podziel na steki grubości około 2 cm. Krój polędwiczkę w poprzek włókien.

Do szklanego naczynia włóż przyprawy, olej i pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszaj mięso w marynacie, wymasuj i odstaw przykryte folią do lodówki.

W dniu podania wyjmij wcześniej mięso z lodówki.

Fasolkę szparagową umyj i odetnij końce. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do mięsa.

W między czasie nagrzej patelnię, a następnie smaż polędwiczki jedną przy drugiej po minucie z każdej strony.

Zdejmij polędwiczki z patelni. Zmniejsz ogień. Dodaj resztki z marynaty, które zostały an ściankach szklanego naczynia oraz wlej wino. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu, gdy wino przestanie intensywnie parować.

Na talerze układaj porcje fasolki. Na nie polędwiczki. Polewaj winem z patelni a następnie posyp sezamem oraz poszatkowanym szczypiorem.

Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Polędwiczki w czerwonym winie z fasolką, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (172 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania