Placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach

Rumiane i chrupiące.. bardzo szybkie i bardzo smaczne placki z tartych ziemniaków 🙂

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas smażenia: 45 minut

Ilość placków: 5-6 sztuk średnicy 20 cm

Składniki:
• 700 g ziemniaków
• 2 małe jajka
• czubata łyżka mąki pszennej
• czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka cukry, płaska łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu
• olej roślinny do smażenia

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na tarce z dużymi oczkami. Dodaj mąki, jajka i przyprawy. Wymieszaj masę łyżką.

Nagrzej dobrze małą patelnię, dodaj łyżkę oleju i wlej porcję masy ziemniaczanej. Placek ma mieć grubość do 1 cm.

Smaż placki na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej trony. Po każdym placku dodaj na patelnię odrobinę oleju.

1l

2l

Placki podawaj same lub z jogurtem naturalnym , szczypiorkiem i pieprzem cytrynowym.
Smacznego!

20 myśli na temat “Placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach”

  1. Mmmm a bym sobie zjadła takie placuszki. Uwielbiam placki ziemniaczane, tylko nigdy nie ma komu ścierać ziemniaków, bo palce zawsze później poranione i chętnych do tej czynności brak 😀

  2. Przyznaję się – nie lubię placków ziemniaczanych! Za to mój Ukochany lubi, a ja nawet nie wiem jak je zrobić, więc chyba go zaskoczę i zrobię mu z Twojego przepisu placki na obiad. 🙂

    1. Z cebulką są pyszne.. tym razem nie dałam ze względu na młodszego Syna, który nie przepada za cebulą 🙂

  3. Placki są na pewno super. Mały błąd wkradł się w przepisie: oddaj łyżkę oleju (powinno być dodaj) 🙂

    1. Wiecie, takie placki kiedyś też zrobiłam nie były takie złe.. pamiętam jednak, że dodałam do nich tarte ziemniaki mimo wszystko, bo ta konsystencja papki mnie przerażała 😉 Niestety chłonęły też bardzo dużo oleju..

  4. Mnie tylko zastanawia po co do placków mąka/ i to az tyle maki? Przeciez to jest kaleczenie placków. Nigdy nie dodawałam maki bo tracą wtedy swój prawdziwy smak?

    1. Droga Zuziu, są różne placki ziemniaczane. Ja również wolę takie, bez mąki. lub z minimalną ilością. Te są tarte na grubych oczkach i specjalnie dodałam więcej mąki. Sama zdecyduj…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *