Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki z wątróbki drobiowej

Placki z wątróbki drobiowej

Świetne placki z wątróbki z kurczaka. Indycza wątróbka również jak najbardziej się sprawdzi. Mała ilość składników i proste wykonania.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 15 sztuk

Składniki

  • 600 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
  • 2 średnie jajka
  • mała cebula lub kawałek pora
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: szczypta soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich lub oregano i bazylia

Placki z wątróbki drobiowej

Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem. Podawaj zaś z sałatami, siekanym pomidorem.

Wątróbkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń wszystkie żyłki. Pokrój na małe kawałki - 0,5 cm.

Do miski z wątróbką wbij jajka, dodaj siekaną drobno cebulę oraz mąkę i przyprawy - oprócz soli. Sól dodaj dopiero na talerzu.

Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Kotlety lekko spłaszczaj i układaj obok siebie na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Smaż krótko, po 2 minuty na stronę, na średniej mocy palnika.

Placki z wątróbki drobiowej, 1
Placki z wątróbki drobiowej, 2


Tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulką oraz wątróbka z suszonymi pomidorami to również ciekawe przepisy, które Ci gorąco polecam. 

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (141 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania