Placki z cukinii

Te placki pokochały moje Dzieci. Ledwo zdążyłam zrobić im kilka zdjęć 🙂
Proste, delikatne, aromatyczne – po prostu pyszne!

Czas przygotowywania: 10 minut + smażenie

Ilość placków: około 30 z porcji na łyżkę stołową

Składniki:
• 3 jajka
• cukinia – 300 g
• 4 łyżki mąki pszennej – około 100 g
• 3 ząbki czosnku – wyciśnięte przez praskę
• przyprawy: łyżeczka cukru i oregano, płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu

dodatkowo olej roślinny do smażenia – najlepiej o neutralnym smaku, czyli ryżowy, z pestek winogron czy rzepakowy.

Cukinię umyj i odetnij końce. Młode cukinie ścieraj w całości, zaś w dużych wydrąż środek z nasionami. Ostatecznie powinno wyjść około 300 gramów gotowych do starcia cukinii. Zetrzyj je do miski – duże oczka.

Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj masę.

Nagrzej dobrze patelnię. Wylej kilka łyżek oleju na dno i nakładaj łyżką stołową porcje na placki. Smaż z obu stron po 2-3 minut na rumiano. Zdejmuj na ręcznik papierowy, by pozbyć się tłuszczu.

2l

1l

4l

Smacznego!

16 myśli na temat “Placki z cukinii”

  1. A ja się cały ranek głowię, co bym zjadła na śniadanie… Tylko do tej cukinii za nic w świecie nie mogę się przekonać! 🙂 (chociaż wygląda prze prze przepysznie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *