Placki z batatów z piekarnika

Słodkie i kuszące.. placki ze słodkich ziemniaków. Tym razem w wersji bez tłuszczu 🙂

Czas przygotowywania:
 około 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: około 15 dużych placków

Składniki:
• 1 kg batatów – dwa duże ziemniaki
• 1 duża cebula
• 2 jajka
• 4 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżka oleju
• przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

Cebulę i ziemniaki obierz i zmiel w maszynce lub zetrzyj na drobnych oczkach. Umieść w misce razem z jajkami, mąkami, olejem i przyprawami i dobrze wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nakładaj na papier jednakowe porcje. Pozwól, by masa sama się rozeszła. Po każdym nałożonym placku zamieszaj dobrze masę w misce.

Blaszkę umieść na środkowej półce na około 40 minut, do zarumienienia brzegów placków.

1l

2l

Placki zdejmuj z papieru przy pomocy łopatki kuchennej. Ziemniaki są słodkie i przypieczony cukier może mocniej przywrzeć do papieru.
Smacznego 🙂

8 myśli na temat “Placki z batatów z piekarnika”

    1. A wiesz.. nie jestem pewna czy się nie będą rozpadać. One nawet z jajkiem są trudne do okiełznania 😉

  1. Wyglądaja baaardzo apetycznie! Akurat mam kilka batatów to wypróbuję przepis 🙂 Pozdrawiam, Gustavo Woltmann

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *