Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pierś z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka z pieczarkami i marchewkę w szybkiej wersji - do pieca i gotowe ;-) Mało składników, mało pracy.

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 8

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 2 średnie, całe piersi z kurczaka
  • 1 duża marchew
  • 4 średnie pieczarki
  • mała główka czosnku
  • 2 łyżki oleju np. ryżowego
  • przyprawy: łyżeczka soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich

Filet z kurczaka z pieczarkami

Będziesz potrzebować również większe naczynie żaroodporne.

Marchew opłucz i obierz. Ponieważ marchew potrzebuje więcej czasu na upieczenie niż kurczak, masz do wyboru: albo kroisz ją w bardzo cieniutkie plasterki, albo najpierw gotujesz w całości w garnku przez 10 minut, a potem kroisz w grubsze plasterki.

Obierz i podziel na mniejsze kawałki również pieczarki i czosnek.
Piersi kurczaka opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym o oczyść z włókien i ewentualnych chrząstek. Podziel na kilka mniejszych, podobnych kawałków - u mnie wyszło ich 16. Obtocz w przyprawach.

W naczyniu poukładaj kawałki kurczaka oraz dodaj warzywa. Całość polej olejem lub wysmaruj pędzelkiem.

Naczynie przykryj szczelnie np. folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz nie dłużej niż 40 minut. Na ostatnie 10 minut przed wyłączeniem możesz odkryć folię i przypiec danie grzałką od góry.

W trakcie pieczenia możesz ugotować np. makaron lub kaszę gryczaną jako dodatek do obiadu :-) Idealnie sprawdzą się również ogórki kiszone.

Pierś z kurczaka z pieczarkami, 1
Pierś z kurczaka z pieczarkami, 2

Wypróbuj też mój przepis na ryż z warzywami. Smacznie, zdrowo i bardzo kolorowo.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (313 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania