Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Piernik bez miodu

Piernik bez miodu

Piernik bez miodu to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. To sprawdzony, przesmaczny i puszysty, korzenny piernik bez miodu.  Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni.

Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Ten szybkie piernik wyrasta podwójnie :-) Taki domowy piernik możesz też przełożyć dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: foremka 10/30 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • opakowanie śmietany 18 % - 200 g
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 4 średnie jajka
  • niecała szklanka cukru - 200 g
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • przyprawy: łyżka cynamonu, po płaskiej łyżeczce czarnego pieprzu i mielonych goździków, po szczypcie chilli, kardamonu i imbiru

Składniki na polewę i dekorację

  • 100 g śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g migdałów w płatkach

Piernik bez miodu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka, śmietanę i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

W misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawami i cukrem. Dodaj całe jajka, śmietanę i roztopione w rondelku masło. Dokładnie wymieszaj gęste ciasto.

Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 60 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Piernik powinien z łatwością "wyskoczyć" z foremki.

Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlej śmietankę. Zagotuj i wyłącz. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu oblej ciasto polewą czekoladową i obsyp płatkami migdałowymi.

Piernik bez miodu, 1

Wystudzony piernik (bez polewy) możesz przechowywać zawinięty w folię w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez 7-10 dni. Optymalna temperatura to 10-15 stopni.

Polecam sprawdź też moje inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (479 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Piernik bez miodu

Szukasz przepisu na piernik bez miodu na dużą blachę? Ten przepis na super puszysty piernik robi się bardzo szybko. W 20 minut przygotujesz wszystkie składniki. Do przełożenia ciasta możesz użyć np. dżemu porzeczkowego lub innych pysznych powideł. Z pysznych pierników przekładanych gorąco polecam przepis na piernik z marmoladą lub piernik świąteczny przekładany suszoną śliwką. 

Przepis na piernik bez miodu

Ten szybki piernik można też upiec bez kakao. Ja jednak bardzo lubię dodawać je do pierników i pierniczków. Mój przepis na ciasto piernikowe polecam też osobom zabieganym. Bardzo szybko można je przygotować i upiec nawet na dzień przed Świętami. Jeśli szukasz innych ciekawych pomysłów sprawdź kategorię potrawy wigilijne, to zapraszam do buszowania po stronie.