Piernik królewski bez miodu

Jeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. Tym razem w wersji bez dodatku miodu.

Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Wyrasta podwójnie 🙂
Gorąco polecam!

Czas przygotowywania: około 20 minut
Czas pieczenia: około 1 h
Ilość porcji: foremka 10/30 cm

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 400 g
• opakowanie śmietany 18 % – 200 g
• 1/4 kostki masła – 50 g
• 4 średnie jajka
• niecała szklanka cukru – 200 g
• 2 łyżki kakao
• płaska łyżeczka sody
• przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu, mielonych goździków, kardamonu, szczypta chilli, kardamonu i imbiru.

Dekoracja:
• 100 g śmietanki 30 %
• 100 g gorzkiej czekolady
• 40 g migdałów w płatkach


Jajka, śmietanę i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

W misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawami i cukrem. Dodaj całe jajka, śmietanę i roztopione w rondelku masło. Dokładnie wymieszaj gęste ciasto.

Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką.

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 60 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Piernik powinien z łatwością „wyskoczyć” z foremki.

Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlej śmietankę. Zagotuj i wyłącz. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

Po wystudzeniu oblej ciasto polewą czekoladową i obsyp płatkami migdałowymi.

3l

4l

2l

Wystudzony piernik (bez polewy) możesz przechowywać zawinięty w folię w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez 7-10 dni. Optymalna temperatura to 10-15 stopni.

Smacznego 🙂

20 myśli na temat “Piernik królewski bez miodu”

    1. Teresko.. super będą orzechy włoskie, pekan.. wszystkie miększe, więc laskowe raczej już nie.

  1. Ale narobiłaś mi smaka, już dawno nie jadłam piernika, a w tym roku na święta musi sie on pojawić. Świetny przepis i na pewno z niego skorzystam.Pozdrawiam 🙂

  2. Mnie także bardzo podoba się przepis. 20 minut na wymieszanie składników to optymalny czas. Swoją drogą wydaje mi się, że to czas liczony z górką, chętnie gowypróbuję.

  3. Wygląda pięknie i bardzo świątecznie. Jeszcze nie wymyśliłam, jaki pierni będzie u nas na święta, i Twój wezmę pod uwagę 🙂

  4. Nigdy nie piekłam piernika, a ten przepis wygląda na prosty. Chyba spróbuję w tym roku 🙂 ale dam mniej cukru 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *