Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku

Pyszna pasta z pieczonego bakłażana i czosnku.

Idealna do kanapek, wrapów, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniały składnik do sałatek oraz pieczonych lub smażonych mięs.

Czas przygotowywania: 60 minut
Czas pieczenia: 50 minut

Składniki:
• 400 g bakłażana
• mała główka czosnku – około 50 g
• 2 płaskie łyżeczki soli
• 3 łyżki oliwy
• 3 czubate łyżki serka mascarpone
• szczypta pieprzu
• łyżeczka bazylii lub mała garść świeżych listków

Bakłażana umyj, przekrój wzdłuż na pół i obsyp od wewnątrz łyżeczką soli. Odstaw na 30 minut. Wypłucz w ziemnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. W tej sposób pozbędziesz się goryczki.

Obie części bakłażana umieść na folii i oblej od wewnątrz po jednej łyżce oliwy. Zwiń razem w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Główkę czosnku nadkrój odrobinę na szczycie, by „otworzyć” każdy ząbek. (Części zdrewniałej nie ruszaj). Umieść na kawałku folii do pieczenia i polej łyżką oliwy. Zawiń. Włóż do piekarnika na kolejnych 30 minut obok bakłażana.

Odwiń z folii bakłażana oraz czosnek. Wyjmij łyżką miąższ z bakłażana. Razem z oliwą i sokiem przełóż do miski. Skórę wyrzuć. Główkę czosnku złap od zdrewniałego końca i wyciśnij palcami całość prosto do miski. Zawartość każdego żabka powinna bez trudu dać się wycisnąć.

Do miski dodaj również bazylię oraz szczyptę pieprzu i płaską łyżeczkę soli a także ser mascarpone. Całość zblenduj na gładką pastę.

3l

7l

Do tej pasty idealnie pasują również oliwki, pieprz z zalewy oraz świeża pietruszka.
Smacznego!

20 myśli na temat “Pasta z pieczonego bakłażana i czosnku”

  1. Bakłażana zawsze omijam szerokim łukiem, jakoś to warzywo nigdy mnie nie przekonało do siebie. Jednak Twój sposób podania brzmi bardzo interesująco – może powinnam spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *