Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Paluszki ziemniaczane

Paluszki ziemniaczane

Paluszki ziemniaczane przygotowywane z gotowanych, zmielonych ziemniaków z dodatkami, smażone na oleju. Bardzo proste, super kruche. Tanie i pyszne, idealna przekąska!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 50 minut
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki tartego sera typu parmezan
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka kminku i soli

oraz pół szklanki oleju np. z pestek winogron

Paluszki ziemniaczane

Ugotowane ziemniaki zmiel lub przepuść przez praskę. Dodaj surowe jajko oraz pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Możesz dodatkowo użyć blendera.

Nagrzej małą patelnię. Wlej olej - do 1 cm wysokości. Papkę ziemniaczaną przełóż łyżką do szprycy z otworem o średnicy około 1 cm. Możesz użyć jednorazowych worków z ręcznie wyciętą końcówką.

Wyciskaj paluszki na dobrze nagrzany olej. Przekręcaj na drugą stronę po około 1-2 minut, gdy paluszki będą zarumienione. Przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.


Paluszki ziemniaczane, 1
Paluszki ziemniaczane, 2

UWAGI
- Paluszki przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
- Smaż na małej patelni, by nie wlewać na raz dużej ilości oleju
- Po 3-4 partiach dolewaj olej, by paluszki były zanurzone do połowy
- Możesz wyciskać też inne wzory, jak: oczka, spirale, kropki..

Takie paluszki idealnie pasują do maczania w jogurtach i domowych pastach. Sprawdzają się jako samodzielne przekąski do filmu oraz jako dodatek do obiadu.

Polecam wypróbuj też mój przepis zapiekanka ziemniaczana, najlepsze pieczone ziemniaki, oraz zobacz jak zrobić wegetariańskie burgery z placków ziemniaczanych.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (170 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania