Paluszki ziemniaczane z kminkiem

Paluszki z gotowanych, zmielonych ziemniaków z dodatkami, smażone na oleju.

– bardzo proste
– super kruche
– tanie i pyszne
– idealna przekąska

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas smażenia: do 50 minut
Ilość: do zajadania dla 6-8 osób

Składniki:

• 500 g gotowanych ziemniaków
• 1 jajko
• pół szklanki mleka
• 3 łyżki tartego sera typu parmezan
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka kminku i soli

oraz pół szklanki oleju np. z pestek winogron

Ugotowane ziemniaki zmiel lub przepuść przez praskę. Dodaj surowe jajko oraz pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Możesz dodatkowo użyć blendera.

Nagrzej małą patelnię. Wlej olej – do 1 cm wysokości. Papkę ziemniaczaną przełóż łyżką do szprycy z otworem o średnicy około 1 cm. Możesz użyć jednorazowych worków z ręcznie wyciętą końcówką.

Wyciskaj paluszki na dobrze nagrzany olej. Przekręcaj na drugą stronę po około 1-2 minut, gdy paluszki będą zarumienione. Przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

3l

1l

UWAGI
– Paluszki przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
– Smaż na małej patelni, by nie wlewać na raz dużej ilości oleju
– Po 3-4 partiach dolewaj olej, by paluszki były zanurzone do połowy
– Możesz wyciskać też inne wzory, jak: oczka, spirale, kropki..

Takie paluszki idealnie pasują do maczania w jogurtach i domowych pastach. Sprawdzają się jako samodzielne przekąski do filmu oraz jako dodatek do obiadu 🙂

Smacznego!

9 myśli na temat “Paluszki ziemniaczane z kminkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *