Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pałki kurczaka z boczniakami w nerkowcach

Pałki kurczaka z boczniakami w nerkowcach

Pałki kurczaka na bardzo dobrze smakują w towarzystwie boczniaków i orzechów nerkowca...

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2-3

Dieta: bezglutenowa

Boczniaki w nerkowcach

  • 300 g boczniaków
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kremu z orzechów nerkowca
  • szczypta chilli

Pałki kurczaka

  • 5 pałek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • przyprawy: łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, szczypta pieprzu i kardamonu

Dodatki

  • sałata karbowana
  • kolorowe papryki
  • ryż jaśminowy


Pałki umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Przyprawy (cukier, sól, kardamon, pieprz) wymieszaj na talerzu i obtocz w nich pałki. Nagrzej dobrze patelnię. Dodaj olej kokosowy. Pałki smaż po 3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przykryj patelnię i na mniejszej mocy palnika podsmażaj je jeszcze 20 minut.

Boczniaki opłucz i osusz z nadmiaru wody, najlepiej delikatnie ręcznikiem papierowym. Odetnij grubsze trzony i pokrój je w plasterki, w poprzek blaszek.

Nagrzej drugą, mniejszą patelnię. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i podsmażaj boczniaki około 5 minut do zarumienienia. Dodaj krem z nerkowców oraz chilli i mieszaj drewnianą łyżką, tylko chwilę.

Na talerze wyłóż liście sałaty. Pałki kurczaka układaj obok boczniaków. Dodatkowo ułóż jeszcze kawałki kolorowej papryki. Dopełnieniem posiłku będzie również ryż jaśminowy.


Pałki kurczaka z boczniakami w nerkowcach, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (23 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania