Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami

Pomysł na niedrogi, prosty i bardzo smaczny obiad. Pałki kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami, udekorowane gałązką pomidorów 🙂

Czas przygotowywania: 25 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 6 pałek z kurczaka
• 1 kg młodych ziemniaków
• gałązka pomidorków koktajlowych
• szczypiorek
• przyprawy: czubata łyżka słodkiej papryki, 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Ziemniaki umyj i dokładnie oczyść (wyszoruj szczoteczką). Gotuj 10 minut w osolonej wodzie. 

Pałki kurczaka umyj. Ostrym nożem obkrój każdą pałkę 2 cm pod kością. Zdejmij skórę oraz chrząstkę – nie jest to konieczne. Pałki osusz ręcznikiem i obtocz w łyżce słodkiej papryki i łyżeczce soli.

W naczyniu żaroodpornym ułóż obgotowane i obsypane pieprzem i resztą soli ziemniaki. Na ziemniaki wyłóż pałki oraz gałązkę pomidorków. Całość polej olejem.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni i piecz całość pod przykryciem 50 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmij folię, by ziemniaki i pałki się podpiekły.

Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

2l

Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć kilka mniejszych pomidorów malinowych. Nie krój ich jednak. Pozwól, by w odpowiednim momencie same pękły podczas pieczenia i puściły sok.

Smacznego!

12 myśli na temat “Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami”

  1. Nie przepadam za mięsem z kością, ale chętnie spróbowałabym takiego dania zrobionego np. z gotowych filecików z udek 🙂 Wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *