Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Opadające ciasto śnieżka z jeżynami

Opadające ciasto śnieżka z jeżynami

Bardzo wilgotne, śmietanowe ciasto opadające! Sekretnym składnikiem tego ciasta jest bita śmietana w proszku, śnieżka. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: tortownica 25 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 1 śnieżka w proszku - bita śmietana 60 g
  • szklanka mleka
  • szklanka z czubem mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść jeżyn


Wyjmij z lodówki jajka, masło i mleko, by nabrały temperatury pomieszczenia.

Cukier puder, masło oraz jajka umieść w misce i ubijaj 5 minut mikserem na gładką masę. Wlej mleko oraz wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj jeszcze chwilę.

Do gęstego kremu przesiewaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijaj masę na najniższych obrotach miksera.

Ciasto przelej do formy wysmarowanej resztkami masła. Obsyp je jeżynami, które w trakcie pieczenia opadną na dno. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piecz pełną godzinę do suchego patyczka.

Uwaga! Ciasto bardzo urośnie. Po wyłączeniu piekarnika i lekkim uchyleniu drzwiczek opadnie nawet do połowy. Tak powinno być :-) Ciasto tylko na samym dole, przy owocach będzie bardziej zwarte.

Opadające ciasto śnieżka z jeżynami, 1

Ciasto opadające jest bardzo wilgotne, ciężkie i śmietanowe. Wyjątkowo długo zachowuje swoją świeżość. Ze względu na owoce trzymaj je w lodówce do 7 dni.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (46 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania