Opadające ciasto śnieżka z jeżynami

Bardzo wilgotne, śmietanowe ciasto opadające!

Sekretnym składnikiem tego ciasta jest bita śmietana w proszku, śnieżka. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.

Warto spróbować 😉

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Ilość porcji: tortownica o średnicy 25 cm 

Składniki:
• 3 duże jajka
• 1 śnieżka w proszku – bita śmietana 60 g
• szklanka mleka
• szklanka z czubem mąki pszennej tortowej
• 5 łyżek cukru pudru
• pół kostki masła
• 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
• garść jeżyn


Wyjmij z lodówki jajka, masło i mleko, by nabrały temperatury pomieszczenia.

Cukier puder, masło oraz jajka umieść w misce i ubijaj 5 minut mikserem na gładką masę. Wlej mleko oraz wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj jeszcze chwilę.

Do gęstego kremu przesiewaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijaj masę na najniższych obrotach miksera.

Ciasto przelej do formy wysmarowanej resztkami masła. Obsyp je jeżynami, które w trakcie pieczenia opadną na dno. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piecz pełną godzinę do suchego patyczka.

Uwaga! Ciasto bardzo urośnie. Po wyłączeniu piekarnika i lekkim uchyleniu drzwiczek opadnie nawet do połowy. Tak powinno być 🙂 Ciasto tylko na samym dole, przy owocach będzie bardziej zwarte.

2l

Ciasto opadające jest bardzo wilgotne, ciężkie i śmietanowe. Wyjątkowo długo zachowuje swoją świeżość. Ze względu na owoce trzymaj je w lodówce do 7 dni.

Smacznego 🙂

12 myśli na temat “Opadające ciasto śnieżka z jeżynami”

  1. Kurczę, wygląda obłędnie! Mam trochę problem z tym sekretnym składnikiem, bo raczej unikam tego typu dodatków, ale chyba się złamię 😉 I stawiam, że moim chłopakom będzie bardzo smakować.

    1. Ja też raczej stawiam na zdrowsze wersje, ale w kuchni trzeba eksperymentować .. nie mogłam się po prostu powstrzymać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *