Omlet w wersji podstawowej

Delikatny i puszysty omlet to nasze weekendowe śniadanie. Wymaga więcej czasu oraz uwagi niż jajecznica czy owsianka, więc omlety robię zazwyczaj w dni wolne od pracy i szkoły Dzieci.

Mam dla Was najprostszą wersję klasycznego omletu w wersji z jednego oraz dwóch jaj.

Czas przygotowywania: 15 minut
Ilość porcji: omlet dla dziecka oraz osoby dorosłej

Składniki na omlet z jednego jaja:
• 1 jajko
• płaska łyżka mąki
• łyżeczka oleju np. ryżowego
• cukier puder i owoce

Do wykonania tego omletu nie będziesz potrzebować patelni większej niż o średnicy 20 cm.

Przed przystąpieniem do pracy wyjmij wszystko na blat – mąka, jajko, mikser, olej, cukier puder, patelnię, pędzelek do posmarowania patelni, łyżka, miseczki, szpatułka do przewracania.

Jajko powinno mieć temperaturą pomieszczenia. Oddziel żółto od białka. Białko ubijaj mikserem w niedużym, wysokim szklanym naczyniu. Zaczynaj od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białko powinno się ubić błyskawicznie na sztywną, błyszczącą pianę.

Możesz już nagrzewać patelnię. Najlepiej przy pomocy pędzelka wysmaruj jej dno oraz boki.

Do miski z białkiem dodaj żółto oraz mąkę i przy pomocy miksera na najniższych obrotach lub szpatułką wymieszaj składniki szybko w kilka sekund.

Cisto wyłóż na nagrzaną patelnię i wyrównaj powierzchnię. Ustaw średnią moc palnika i odczekaj dwie minuty. Po tym czasie podnieś patelnię za rączkę i ruchem równoległym do blatu potrząśnij nią kilka razy. Jeśli omlet przesuwa się w całości możesz przy pomocy szpatułki przewrócić go na drugą stronę. Po minucie zdejmij omlet na talerz.

Omlet prósz cukrem pudrem. Możesz też dodać ulubione owoce.

Składniki na omlet z dwóch jaj:
• 2 jajka
• 2 płaskie łyżki mąki
• łyżeczka oleju np. ryżowego
• cukier puder i owoce

Przy większym omlecie postępuj tak samo. Być może białko potrzebować będzie odrobiny więcej czasu na ubijanie.

Po umieszczeniu omleta na patelni będzie on potrzebował tym razem po 4 minuty smażenia z każdej strony.

2l

Jeśli chcesz zrobić na raz kilka omletów polecam użycie kilku patelni. Nie pozwól surowej masie długo czekać na smażenie, gdyż z czasem będzie się upłynniać i straci pęcherzyki powietrza.

Smacznego 🙂

17 myśli na temat “Omlet w wersji podstawowej”

    1. 🙂 Ja też zawsze jak patrzę na dania innych, to wyglądają dla mnie lepiej.. nie martw się 🙂 To się nazywa perfekcjonizm 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *