Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik pod kokosową pierzynką

Sernik pod kokosową pierzynką

Wspaniały sernik pod kokosową pierzynką i aksamitnym akcentem Raffaello sprawia, że ciasto wygląda i smakuje niebiańsko :-)

Musisz spróbować!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 10-12 osób (średnica 23 cm)

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg sera mielonego (kubełkowego Piątnicy)
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 czubatych łyżek cukru pudru
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • sok z połowy cytryny

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do szaleniej miski - będziesz z nich ubijać kokosową pierzynkę.

W większej misce umieść: zmielony ser, mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, żółtka. Dobrze wszystko wymieszaj.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Od środka wysmaruj tortownicę olejem kokosowym. Na dno rozsyp po całej powierzchni 50 gramów wiórków kokosowych.

Wylej masę sernikową. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione wodą - wrzątek. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejnych 30 minut. Na ostatnie 20 minut wylej na wierzch kokosową pierzynkę*

*Kokosowa pierzynka
Białka z jajek ubij na sztywno.  Dodaj łyżkę cukru pudru i dalej ubijaj. Wsyp 50 gramów wiórków kokosowych i lekko wymieszaj masę. Gotową kokosową pierzynkę wyłóż na sernik na 20 minut przed zakończeniem pieczenia.

Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik możesz udekorować wiórkami kokosowymi oraz Raffaello lub kokosankami z tego przepisu :-)

Ciasto podałam gościom na kameralnym przyjęciu. Piękne narcyzy idealnie dopełniły bajeczny klimat w jaki wprowadziła wszystkich błękitna ceramika Bolesławiec.

Każdy szczegół zestawu dopracowany jest do perfekcji. Patera w zestawie posiada również niesamowity, szklany klosz. Do koloru oprócz talerza, wazonu, czy miseczki można dokupić maselniczkę, miski, dzbanki i wiele innych...

Ceramika Bolesławiecka znana jest w Polsce jak i na świecie, jako niepowtarzalny i unikatowy symbol Bolesławca.

Dzięki wprowadzeniu metody stempelkowej ceniona jest w całej Europie. Zachwyca urodą barwnej dekoracji i zdobywa serca ludzi wrażliwych na sztukę, ręcznie malowane i zdobione przedmioty codziennego użytku.

Walory artystyczne Ceramiki Bolesławieckiej idą w parze ze znakomitą jakością tych naczyń, ceramika z bolesławca jest bowiem żaroodporna i kwasododporna.

Zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

 

Średnia 4.8 / 5 (90 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania