Nie marnujmy jedzenia „Światowy Dzień żywności”

Całkowita strata części jadalnych produktów na Świecie wynosi 1,3 mld ton rocznie* W Polsce zaś marnuje się blisko 9 mln ton żywności.**

Każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.

prezes-federacji-bankow-zywnosci_marek-borowski
Gospodarz i Kucharz Marco Ghia oraz Prezes Federacji Banków Żywności Marek Borowski

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by przeprowadzić rachunek sumienia i zastanowić się, ile jedzenia wyrzucamy dzień w dzień i co zrobić, by temu zapobiec.

Po raz kolejny do akcji edukacyjnej prowadzonej przez Banki Żywności włączyła się Akademia Kulinarna Whirlpool na czele z jej szefem, Marco Ghia. W tym roku i ja wraz z innymi Blogerami oraz Dziennikarzami miałam przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu.

 img_2044                                                                                            

Dobre nawyki wynosimy z domu i to tu kształtujemy nasze życiowe postawy, szczególnie w kwestii podejścia do jedzenia. Co do tego zgodni są wszyscy, którzy wzięli udział w tegorocznej odsłonie akcji „Nie marnuj jedzenia”.

Aby nagłośnić problem, Marco Ghia zaprosił do wspólnego gotowania kilka znanych osób, które podzieliły się swoimi uwagami i radami dotyczącymi planowania zakupów, przechowywania i kreatywnego wykorzystania resztek jedzenia. W gronie gwiazd, które zadeklarowały wsparcie dla projektu, znaleźli się: pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska, Stefano Terrazzino (tancerz), Kamila Szczawińska (modelka), aktorzy Magdalena Lamparska i Maciej Stuhr, projektanci mody duet Bizuu i Michał Szulc, a także bloger modowy Ekskluzywny Menel oraz bloger kulinarny Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz).

Zachęcam Was do obejrzenia wszystkich filmów. W szczególności polecam leczo autorstwa Pani Prezydentowej Jolanty Kwaśniewskiej.

Co najczęściej wyrzucają Polacy:
wędliny – 43%
pieczywo – 36%
warzywa –  32%
owoce – 27%
jogurty – 23%
ziemniaki – 20%
mięso – 17%
mleko – 17%
ser – 12%
ryby – 8%
dania gotowe – 8%
jaja – 4%

Najczęstsze przyczyny wyrzucania żywności:
przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38%
zbyt duże zakupy – 15%
zbyt duże porcje posiłków – 13%
niewłaściwe przechowywanie żywności – 11%
zakup złego jakościowo produktu – 9%
produkt lub danie jest niesmaczne – 6%
brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3%
brak listy na zakupy – 2%

Oto kilka uniwersalnych rad:
• Przed wyjściem na zakupy przejrzysz szafki i lodówkę. Sprawdź daty ważności produktów i poukładaj je tak, by te z najdłuższą datą stały głębiej.
• Segreguj jedzenie na półkach, by zawsze było widać co na nich jest
• Układaj żywność według „klucza” – makarony razem, kasze razem.
• Nie kupuj produktów, których je jada lub nie może jeść Twoja Rodzina
• Na zakupy wychodź z domu z gotową listą
• Nie wychodź na zakupy głody 🙂
• W sklepie czytaj etykiety i sprawdzaj daty ważności produktów
• Nie kupuj produktów tylko dlatego, że są na promocji. Zazwyczaj ich nie potrzebujesz.
• Zastanów się czego zawsze używasz w kuchni. Niech będą to pierwsze produkty na Twojej liście
• Bądź kreatywny w kuchni 🙂

img_1991

Na warsztatach zajęliśmy się „przedłużeniem życia owoców” poprzez zamknięcie ich w słoikach 🙂

img_2049

img_2080

KONFITURA Z DYNI

Składniki:

• 1.5 kg dojrzałej dyni
• 200 g wody
• 3 cytryny (pokrojone na cienkie plasterki)|
• 100 g startego imbiru
• 300 g cukru
• 10 g pieprzu gruboziarnistego

Sposób przygotowania:

Dynię kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wkładamy do garnka imbir, pieprz, cytryny i zalewamy wodą. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez następne 15 minut. Dodajemy cukier i miąższ dyni, a potem podkręcamy ogień, znowu doprowadzając mieszankę do wrzenia. Po minucie zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy go do wystudzenia (bez przykrycia) na 10 minut, po czym za pomocą drewnianej łyżeczki rozlewamy mieszankę do wysterylizowanych słoików, które dokładnie zakręcamy.
img_2037

img_2046

img_2063

KONFITURA ZE ŚLIWEK Z OCTEM JABŁKOWYM

 Składniki:

• 3 kg śliwek (przekrojonych na pół, bez pestki)
• 150 g cukru (tylko jeśli jest to niezbędne – zależy, jak dojrzałe są śliwki)
• 50 g cukru (do użycia na końcu przepisu)
• 60 ml octu jabłkowego
• 50 ml wody
• 10 g rozmarynu
• szczypta goździków w proszku
• szczypta cynamonu w proszku
• 40 ml rumu

Sposób przygotowania:

W formie do pieczenia (najlepiej, gdyby była niska i szeroka) mieszamy śliwki z wodą, cukrem (jeśli to konieczne), rozmarynem, octem i przyprawami w proszku. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (na najniższą półkę) na około 1.5 godziny, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu wyjmujemy formę i przelewamy mieszankę do garnka, dolewamy rum i całość doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i dodajemy 50 g cukru. Wyjmujemy rozmaryn i wlewamy gorącą mieszankę do słoików.


img_2083

Na naszym stole znalazło się również wiele innych dań z resztek warzyw, ziemniaków, czy makaronu.

img_2077

img_2072

Temat spotkania był poważny, jednak nie zabrakło czasu na coś słodkiego oraz żarty 🙂

jedzenie
Źródło tabelki: cojesc.net

Jestem bardzo ciekawa jakie są Wasze sposoby na to, by nie marnować jedzenia!
Piszcie w komentarzach 🙂

 

—–
*(Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013)
** (dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 roku).

Fragmenty tekstu pochodzą z raportu Federacji Polskich Banków Żywności oraz informacji prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool.

 

14 myśli na temat “Nie marnujmy jedzenia „Światowy Dzień żywności””

  1. Niestety zdarza mi się wyrzucić żywność, szczególnie wędlinę której i tak bardzo nie wiele kupujemy. Na pewno wyrzucam znacznie mniej niż wynosi średnia. Ale jednak jest z czym walczyć. Świetny post, super pomysły jak sobie radzić. Kreatywność w kuchni się przydaje. Tak jak piszesz można też robić przetwory, albo mrozić żywność.

    1. Dokładnie tak Ulu.. myślę, że każdy z nas powinien się zastanowić i wprowadzić kilka dobrych dla zdrowia, kieszeni i środowiska nawyków oszczędzania.

  2. Piękna inicjatywa, fajnie że bierzesz w tym udział, uświadamiasz jak kupować, co sprawdzać, ile kupować. CO robić z resztkami, z produktami bliskimi terminom przydatności, dzięki Ci za to, Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz Polskim Bankom Żywności.

  3. Takich postow trzeba wiecej, wiecej reklam, informacji, aby ludzi zaczac uswiadamiac i przypominac im z kazdej strony, bo statystyki rzeczywiscie sa nieciekawe. Nie chce mowic, ze ja z tych, ktorzy nie marnuja, bo zawsze cos sie wyrzuci, ale nie w takim stopniu. Moj piekarnik jest pelen suchego chleba (bedzie bulka tarta), zwiedniete warzywa czy liscie zje krolik, a obiad przeciez mozna schowac do lodowki i odgrzac nie raz. Poza tym prawie wszystko mozemy zamrozic. To takie proste. Ale zyjemy w dobie konsumpcjonizmu i stac nas na to, aby wybierac i wyrzucac, a szkoda.
    Bardzo dobry post, pozdrawiam serdecznie.

    1. Dziękuję Ci Marino.. U mnie też w domu są zjadacze resztek zielonych.. świnki morskie. Czasem totalne resztki zajada pies, zaś skrawki kot 😉

    1. Super Żaneto.. Wiesz, kaczki jedzą wszystko co im się przyniesie, jednak pieczywo nie jest dobre dla ich zdrowia. Lepiej przynieść im jakieś zboże i wysypać.

  4. Ja mam raczej nawyk w drugą stronę – wykorzystuję w kuchni to co wiele osób wyrzuca np liście kalafiora albo nać marchewki itp.
    Pamiętam jak kilka lat temu miałam mole spożywcze i musiał wówczas pozbyć się dużych zapasów kasz, strączków i ziaren 🙁

    1. Pięknie Kasiu.. u nas tez sąsiad miał mole i wyrzucił bardzo dużo jedzenia.. Może ptakom by nie zaszkodziło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *