Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki z morelami

Naleśniki z morelami

Słodkie, lekko waniliowe i maślane naleśniki z morelami. Do tego bez żadnego nadzienia, ponieważ kawałki moreli dodajesz bezpośrednio do ciasta na naleśniki. Dodatek serka waniliowego sprawia, że naleśniki są super delikatne i puszyste. Gorąco zachęcam do zrobienia ich na śniadanie :-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 14 dużych naleśników

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 4 średnie jajka
  • 1 serek waniliowy - 200 g
  • 250 ml wody - szklanka
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 4 dojrzałe morele

Wszystkie składniki (oprócz moreli) umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Najlepiej odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie wymieszać i dodać zblendowane lub ugniecione widelcem morele.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 2 minutach przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Naleśniki z morelami, 1
Naleśniki z morelami, 2
Naleśniki z morelami, 3
Naleśniki z morelami, 4

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Zachęcam sprawdź też mój przepis na pyszne naleśniki z twarogiem oraz amerykańskie, puszyste naleśniki pancakes.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (56 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki z morelami

Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami to cudowne połączenie. Podczas smażenia w całej kuchni pachnie masłem i wanilią oraz prażonymi owocami. Ciasto naleśnikowe z serkiem homogenizowanym robi się niezwykle delikatne i puszyste. Jakie wybrać serki do naleśników? Te najbardziej popularne będą idealne. Naleśniki z serka Danio czy też z serka Rolmlecz zawsze się sprawdzą. 

Naleśniki waniliowe z owocami

Naleśniki zawsze dobrze smakują z serem i owocami. Polecam łączenie twarogu z truskawkami, borówkami, morelami. Jeśli lubisz dania z owocami to te wspaniale komponują się też z goframi. Wypróbuj mój przepis na najlepsze, puszyste i chrupiące gofry. Ciekawym pomysłem na śniadanie albo deser będą też delikatne naleśniki budyniowe. A jeżeli szukasz smacznego i pożywnego posiłku do pracy czy do szkoły to polecam mój przepis na chlebek bananowy.