Naleśniki waniliowe z morelami

Słodkie, lekko waniliowe i maślane.. Do tego bez żadnego nadzienia 🙂
Takich naleśników trzeba spróbować!

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: 14 dużych


Składniki:

• 4 jajka
• 1 serek waniliowy – 200 g
• 250 ml wody – szklanka
• 2 pełne łyżki cukru
• 100 g rozpuszczonego masła
• 250 g mąki pszennej
• 100 ml mleka
• 4 dojrzałe morele

Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Najlepiej odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie wymieszać i dodać zblendowane lub ugniecione widelcem morele.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 2 minutach przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.
1l

3l

4l

5l

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

18 myśli na temat “Naleśniki waniliowe z morelami”

  1. A czy mascarpone moze być, czy to raczej o rzadszy serek chodzi? Może grecki jogurt? To akurat mam w lodowce, a przepis wygląda zachęcająco.

  2. Wyglądają wyśmienicie! Z przyjemnością wypróbuję. W prawdzie postaram się w wersji nieco zmodyfikowanej bo bez mąki pszennej, cukru, mleka i serka. Jest wyzwanie! Dam znać czy wyszło cokolwiek na kształt naleśników 😉 Pozdrawiam ciepło!

  3. Brzmi pysznie 🙂 Na pewno wypróbuję. A z pierwszym naleśnikiem też kiedyś miałam problemy, ale na szczęście już opanowałam technikę smażenia do perfekcji ;D

  4. Tym razem nam apetytu na morele narobiłaś, bo ostatnio kupiłyśmy polskie owoce (a nie te hiszpańskie z marketu) aby wspierać naszą gospodarkę a w ogóle nie mają smaku :/
    Ale żeby nie było! Naleśniki też byśmy zjadły! 😀

    1. Byłam teraz u Znajomych.. mieli całe drzewko w pysznych, słodkich i soczystych brzoskwiniach.. W Polsce też da radę wyhodować cudowne morele i brzoskwinie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *