Naleśniki szpinakowe bez mleka i glutenu

Bardzo smaczna i zdrowa wersja naleśników wytrawnych bez dodatku mleka i mąki pszennej.

Ciasto z mąki z ciecierzycy ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, zaś klasyczne nadzienie ze szpinaku posmakuje każdemu (kto lubi szpinak i czosnek :-).

W przepisie nie ma soli oraz cukru.
Jest to propozycja zdecydowanie nie tylko dla alergików 🙂

Łączny czas przygotowywania: 50 minut
Ilość porcji: 10 sporych naleśników

Składniki na ciasto:
• 5 jajek rozmiar m
• 250 ml mleka/napoju sojowego
• 200 g mąki z ciecierzycy
• 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na nadzienie:
• 700 g liści szpinaku (świeże lub mrożone)
• 6 ząbków czosnku
• 2 łyżki oleju rzepakowego

Jajka i mleko sojowe wcześniej z lodówki. Przygotuj miskę i umieszczaj w niej składniki na ciasto – łącznie z olejem. Ucieraj na gładki, gęsty krem do minuty np. mikserem. Ciasto odstaw na czas szykowania masy szpinakowej.

Szpinak:
Jeśli masz szpinak baby umyj go i osusz ręcznikiem papierowym.
– Świeży, dojrzały szpinak umyj, oderwij ogonki i osusz ręcznikiem papierowym.
– Mrożony rozmroź na suchej patelni z małą mocą palnika, by przy okazji zredukować ilość glazury

W głębokiej patelni lub garnku umieść olej oraz czosnek pokrojony w plasterki i podsmażaj minutę do lekkiego zarumienienia. Dodaj szpinak i mieszaj kilka minut do jego „zemdlenia” i połączenia z czosnkiem i olejem. Zdejmij  z palnika do ostygnięcia.

Nagrzej cienką, większą patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po minucie przewracaj na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników, gdyż są one delikatne.

Na każdy placek układaj rozkładaj porcję szpinaku i zwijaj w rulonik.

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

2l

Smacznego 🙂

16 myśli na temat “Naleśniki szpinakowe bez mleka i glutenu”

  1. Genialne, uwielbiam naleśniki. Moje dzieci również. A mąż najbardziej właśnie te ze szpinakiem. Zapraszam do siebie, też czasem coś kulinarnego dodam. Pozdrawiam. Z chęcią będę zaglądać po więcej inspiracji.

  2. Puszyste te naleśniki i smakowicie wyglądają:) Choć piekłam już z ciecierzycy, to chyba z mąki z ciecierzycy jeszcze nie. Czy na słodko te naleśniczki też są dobre? Bo ja kocham szpinak, ale jestem w tej miłości osamotniona.

    1. 🙂 Ciasto ma orzechowy posmak i jak je lekko osłodzisz może być również użyte do wersji na słodko np. z wsadem serowym lub owocami 🙂

  3. Mąka z ciecierzycy to moje niedawne odkrycie,i faktycznie przepyszny orzechowy smak im nadaje.Z tym że nie dodaje już jajek do ciasta jak jej używam, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *