Naleśniki – przepis podstawowy

Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele.. i ten jest tylko jednym z kilku, które u mnie poznasz.

W tych bazowych naleśnikach skupiamy się na dużej ilości jajek oraz dodatku maślanki zamiast mleka. Nie są one ani słodkie, ani słone. Ty decydujesz jaki będzie ich finalny smak, poprzez wybranie nadzienia.

Ilość sztuk: 12 dużych naleśników średnicy 23 cm

Składniki:
• 5 średnich jaj
• 250 ml wody – szklanka
• 150 ml rzadkiego kefiru/maślanki
• 150 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 łyżki oleju

Wszystkie składniki dodawaj do wysokiej miski jedne po drugich. Kolejność nie ma znaczenia. Pamiętaj o tym, by do ciasta dodać również olej. Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Odstaw na bok na 30 minut.

Nagrzej lekko natłuszczoną, płaską patelnię – najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników.

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 30 sekundach przewracaj na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
– Naleśniki wychodzą „miękkie” więc idealnie nadają się do krokietów.

5l

 

Po usmażeniu naleśników zostaje tylko decyzja z czym je zrobisz. Polecam Ci jabłka prażone z cynamonem i goździkami.

3l

 

Bardzo ciekawą propozycją są również masło kakaowe z awokado 🙂

4l

 

A z czym Ty zrobisz swoje naleśniki ? 🙂

Smacznego!

16 myśli na temat “Naleśniki – przepis podstawowy”

  1. To fascynujące, że można tyle ciekawych i praktycznych porad napisać o zwykłych naleśnikach!! Nie jestem fanką gotowania, naleśniki umiem zrobić i zmotywowałaś mnie do ulepszenia receptury. Dziękuję uprzejmie!

    1. Dziękuję Asiu za radę. Krupczatki używam czasem jako dodatek do tart. Kiedyś byłam zmuszona zrobić naleśniki z krupczatki, bo innej mąki w domu w którym musiałam przebywać aktualnie nie było.. już nie pamiętam smaku, więc może spróbuję znowu 🙂

  2. Dziękuję. Zawsze się bałem robić, ale opisałaś to wszystko tak przystępnie, że nie boję się spróbować. 🙂

  3. Od niedawna za radą koleżanki zamiast zwykłej mąki używam krupczatki. Nowa jakość – polecam spróbować 🙂

    1. Ja też bardzo lobię z wkładem serowym, owocowym, czy zwykłe dżemy.. taki krem z awokado robię zamiast Nutelli.

  4. Ja naleśniki robię na tzw. oko 😉 ale zawsze wychodzą smaczne 🙂 ostatnio próbowałam z masą z awokado – mega !! można jeść i jeść 😉

  5. Bardzo mi się u Ciebie podoba, polubiłam fanpage na facebooku! Będę zaglądać tu do Ciebie. Masz tyle fajnych przepisów, że nie wiedziałam, który skomentować i wybrałam moje ukochane naleśniki;>

    Ja najbardziej lubię naleśniki mojej babci, z dżemem truskawkowym i twarożkiem. Zwija je w taki sposób, że te dwa składniki nie mieszają się ze sobą. Podpatrzyłam ten sposób;>

    Kolejne, które uwielbiam są z masłem orzechowym bądź z nutellą.

  6. Dla mnie naleśniki z nutellą to numer jeden 🙂 Ale te z jabłkiem też chętnie wypróbuję, szczególnie, że jestem wielką fanką jabłek i pochłaniam ich w ciągu roku baaaardzo dużo 🙂

  7. U mnie Żonka robi naleśniki z serem zawsze, kiedy mamy na cały dzień Wnuków, rano na śniadanie przed szkołą właśnie je im serwuje. Bez naleśników na śniadanie, Wnuki nie chcą do babci przyjeżdżać 🙂

    1. Ha ha.. no nie.. na pewno przyjeżdżają chętnie spragnione miłości i atencji kochanych Dziadków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *