Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki buraczkowe

Naleśniki buraczkowe

Naleśniki z burakiem? Czemu nie :-) Naleśniki świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Najlepsze są po podsmażeniu już z gotowym nadzieniem. Robią się wtedy intensywnie czerwone i chrupiące.

Buraczane naleśniki są też świetnym sposobem na przemycenie kolorowych warzyw do diety Twojego dziecka. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Liczba porcji: do 16 sztuk o średnicy 22 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 średni burak
  • 2 pełne szklanki mleka
  • 5 średnich jajek
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 szklanki mąki pszennej

Buraka obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach najlepiej bezpośrednio do rondelka.

Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, zamieszaj. Doprowadź tarte buraki z mlekiem do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj papkę buraczaną jeszcze 10 minut.

Po wyłączeniu dodaj masło i zamieszaj. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodaj drugą szklankę mleka. Całość przelej do miski i dodaj resztę składników. Wsyp mąkę i wbij jajka. Masę na naleśniki zmiksuj przy użyciu blendera na gładką masę.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po pierwszym naleśniku zmniejsz moc palnika i smaż każdą kolejną sztukę po 1 minucie z każdej strony. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Naleśniki buraczkowe, 1

Ciekawostki i uwagi:
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

– Pod wpływem wysokiej temperatury, po wylaniu ciasta na patelnię jego kolor będzie jeszcze bardziej intensywny.
– Jeśli moc palnika będzie bardzo mała, Twoje naleśniki będą wyglądały jak na zdjęciu - bez przypaleń i o intensywnej barwie. W tej postaci będą jednak elastyczne i polecam po dodaniu nadzienia ponowne podsmażenie.
– Bardziej podsmażone i chrupiące, czyli tak jak na zdjęciu po dodaniu nadzienia, Twoje naleśniki ponownie zmienią kolor. Tym razem na intensywnie czerwony :-)

Naleśniki buraczkowe, 2

U mnie w wersji na słodko, czyli z białym serem, wanilią i cukrem :-)
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (68 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Buraczane naleśniki

Można przygotować naleśniki z sokiem z buraków, jednak śmiało można dodać też całego buraka. Wystarczy go zetrzeć na tarce i podgotować. Wtedy również otrzymamy czerwone naleśniki. Kolor robi się nawet intensywniejszy po ich podsmażeniu. Kolorowe naleśniki są bardzo ciekawym urozmaiceniem w kuchni. Z ciekawostek polecam Wam też mój przepis na naleśniki szpinakowe

Naleśniki z buraka

Warto zrobić buraczane naleśniki. Eksperymentowanie w kuchni jest czymś fantastycznym. Nie jest to droga zabawa, a przy okazji otrzymamy też smaczny posiłek.