Naleśniki buraczkowe

Naleśniki z burakiem?
Czemu nie!

Naleśniki świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Najlepsze po podsmażeniu już z gotowym nadzieniem. Robią się wtedy intensywnie czerwone i chrupiące 🙂

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas smażenia: do 40 minut
Ilość naleśników: do 16 sztuk o średnicy 22 cm


Składniki:

• 1 średni burak
• 2 pełne szklanki mleka
• 5 jajek
• 2 pełne łyżki masła
• 2 szklanki mąki pszennej

Buraka obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach najlepiej bezpośrednio do rondelka.

Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, zamieszaj. Doprowadź tarte buraki z mlekiem do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj papkę buraczaną jeszcze 10 minut.

Po wyłączeniu dodaj masło i zamieszaj. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodaj drugą szklankę mleka. Całość przelej do miski i dodaj resztę składników. Wsyp mąkę i wbij jajka.

Masę na naleśniki zmiksuj przy użyciu blendera na gładką masę.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po pierwszym naleśniku zmniejsz moc palnika i smaż każdą kolejną sztukę po 1 minucie z każdej strony. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

1l

Ciekawostki i uwagi:
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

– Pod wpływem wysokiej temperatury, po wylaniu ciasta na patelnię jego kolor będzie jeszcze bardziej intensywny.
– Jeśli moc palnika będzie bardzo mała, Twoje naleśniki będą wyglądały jak na zdjęciu – bez przypaleń i o intensywnej barwie. W tej postaci będą jednak elastyczne i polecam po dodaniu nadzienia ponowne podsmażenie.
– Bardziej podsmażone i chrupiące, czyli tak jak na zdjęciu po dodaniu nadzienia, Twoje naleśniki ponownie zmienią kolor. Tym razem na intensywnie czerwony 🙂

3l

U mnie w wersji na słodko, czyli z białym serem, wanilią i cukrem 🙂

Smacznego!

 

12 myśli na temat “Naleśniki buraczkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *