Naleśniki aksamitne z serem

Fantastyczny przepis na delikatne naleśniki ze śmietanową nutą. Przygotuj się na to, że zanim się obejrzysz.. znikną ze stołu!

To właśnie przytrafiło się naleśnikom ze zdjęć.. moje dzieci ledwo dały mi je dla Was sfotografować. Stali przy aparacie i asystowali, by było szybciej 🙂

Łączny czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 10-12 naleśników

Składniki:
• 3 jajka rozmiar m
• 300 ml mleka
• 100 g mąki pszennej
• 2 łyżki oleju np. z pestek winogron
• 1 płaska łyżeczka sody
• bita śmietana w proszku – np. Gellwe opak. 60 g

ser
• 250 g twarogu mielonego z kubełka
• łyżeczka wanilii (świeża, ekstrakt)
• spora łyżka miodu np. lipowego

Do naleśników możesz też dodać powideł np. wiśniowych.

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Przygotuj miskę i umieszczaj w niej składniki – łącznie z olejem. Na końcu dodaj mąkę z sodą oraz śmietanę w proszku. Ucieraj na gładki, rzadki krem do minuty np. mikserem. Ciasto odstaw na czas szykowania masy serowej.

W drugiej misce ucieraj ser z miodem i wanilią, do momentu połączenia składników.

Nagrzej cienką, większą patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po minucie przewracaj na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników, gdyż są one delikatne.

Każdy placek smaruj cienką warstwą sera i składaj w kopertę.

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

3l

4l

1l

Pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego 🙂

17 myśli na temat “Naleśniki aksamitne z serem”

  1. Od dwóch tygodni staram się odchudzać, nawet jakoś mi idzie, a potem proszę bardzo – wchodzę na bloga z takimi pysznościami i chyba też dziś zrobię naleśniki! Wyglądają przepysznie! I do tego rewelacyjne zdjęcia! Lubię, gdy każdy szczegół jest przemyślany 🙂

  2. Wyglądają pięknie i smakowicie. A czy ta smietana w proszku zmienia im konsystencję czy nadaje posmak smietany ?

    1. Ciasto jest zwarte i ładnie się łączy, ponieważ w proszku budyniowym większość w składzie zajmuje mąka ziemniaczana. Dodatki aromatyczne nadają naleśnikom waniliowy posmak i piękny zapach, zgadza się 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *