Najlepsze ciasto bananowe – chlebek bananowy

Właśnie skończył się twój dylemat, co zrobić z bananami, których już nikt nie chce zjeść. Ciasto bananowe, to najlepszy sposób na „starego banana” 😉

Składniki:
• 2 niepełne szklanki mąki – około 300 gramów
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki cukru – około 100 gramów
• 2 jajka
• 200 gramów margaryny
• 250 gramów bananów bez skórki – 3 średnie banany

Dodatkowo:
• średnia blacha lub forma na babkę
• bułka tarta, jeśli nie używasz papieru do pieczenia
• ewentualnie cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę do jednej miski.

W drugiej misce umieść cukier, miękką margarynę i wbij jajka. Ubijaj mikserem składniki do ich połączenia w gładką masę.

Stopniowo wsypuj mieszankę z  mąką. Miksuj chwilę na małych obrotach. Ciasto będzie dość gęste. Dodaj lekko ugniecione widelcem banany (moje były tak dojrzałe, że od razu dodałam je do miski w trakcie miksowania). Miksuj wszystkie składniki do ich połączenia.

Resztką margaryny wysmaruj od środka formę na babkę, obsyp bułką tartą. Jeśli używasz zwykłej, podłużnej blaszki – posmaruj ją margaryną, a potem wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś ciasto z miski do formy.

Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na około 40-50 minut. Piecz bez termoobiegu do suchego patyczka.

Po ostudzeniu na kratce możesz lekko oprószyć ciasto cukrem pudrem.

2l

3l

 

Smacznego 🙂

Jedna myśl na temat “Najlepsze ciasto bananowe – chlebek bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *