Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami

Zastanawiałaś/eś się kiedyś co można zrobić z mąki z pestek dyni, mąki z ciecierzycy, czy też mąki migdałowej?

Z kilkoma dodatkami upieczesz z nich cudownie wiosenne muffiny z brzoskwinią z lekkiego syropu..

Czas przygotowywania: 30 minut
Pieczenie: 35 minut
Ilość muffinek: około 12 sztuk 

Składniki:
• 100 g mąki z pestek dyni
• 100 g mąki z ciecierzycy
• 200 g mąki migdałowej
• po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
• 8 połówek brzoskwiń z syropu
• 50 ml oleju (rzepakowy, ryżowy..)
• 100 g cukru
• 3 jajka
• 200 ml mleka

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.
Wszystkie mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka i cukier ubijaj mikserem przez kilka minut na gładką, jasną masę. Dodaj olej i dalej ubijaj. Dodaj mleko i zmniejsz obroty miksera. Powoli wsypuj mieszankę mąk nadal miksując jeszcze 3 minuty. Ciasto odstaw na czas szykowania papilotek i brzoskwiń.

Wyjmij połówki brzoskwiń z puszki lub słoika i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm.

Papilotki na muffiny (minimum 7 cm) umieść w otworach formy metalowej. Wlewaj ciasto pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni przy wewnętrznej krawędzi papilotek. Układaj po kilka kawałków brzoskwiń do każdej muffinki.

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 10 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze 25 minut.

Po upieczeniu, zanim wyjmiesz blachę z muffinkami,  uchyl lekko drzwi piekarnika na kilka minut.

2l

3l

4l

Życzę smacznego 🙂

22 myśli na temat “Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami”

  1. Mufffinyyyy 🙂 a ja tak siedzę korzystając z chwili ciszy, bo córka śpi i coś słodkiego chodzi za mną, więc pałaszuję rodzynki, no ale te muffiny to mniami 🙂

  2. Wyglądają kusząco 🙂 Przepis zapisuję, na pewno wykorzystam. W sumie nie robiłam jeszcze muffinek z brzoskwiniami, bo zawsze wydawało mi się, że będą „rozciapciane”, a tu proszę – nie są 🙂
    Dziękuję za inspirację 🙂

    1. Ważne jest, by użyć jędrnych połówek brzoskwiń i dobrze osuszyć je z nadmiaru syropu 🙂 Smacznego!

    1. Jolu.. ja kupię w różnych sklepach.. nawet zwykłych osiedlowych, ekosklepach, czy w marketach na działach ze zdrową żywnością. W sklepach internetowych również 🙂

    1. Aniu, mąkę z pestek z dyni możesz zastąpić mąką jaglaną. Jeśli możesz użyć mąki z glutenem sprawdzi się również zwykła mąka pszenna.

  3. Wyglądają smakowicie, jednak nie będę kupować specjalnie innych składników, skoro mogę użyć zwykłej mąki do wypieków. 😀
    Pozdrawiam. 🙂

    1. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej jeśli wolisz.. Czasem chodzi też o smak.. każda z tych mąk jest ciekawa i ma swój specyficzny smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *