Muffinki murzynki

To jeden z przepisów, który musisz zrobić odwiedzając mojego Bloga 🙂
Te kakaowe muffinki to hit w moim domu.. być może będzie również i w Twoim!

– wilgotne i puchate
– szybkie i proste
– pyszne i atrakcyjne

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Ilość muffinek: 10 sztuk z dużych papilotek denko średnicy 5 cm


Składniki:

• 4 małe jajka
• 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
• po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
• pół szklanki cukru
• 4 łyżki kakao
• 0,25 szklanki mleka
• kostka masła – 200 g

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Mleko, kakao, cukier i masło umieść w rondelku. Masę podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika, do rozpuszczenia masła i cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do szklanego, wysokiego naczynia, zaś żółtka wlej do przestudzonej masy czekoladowej. Ciągle mieszając masę, np. trzepaczką wsyp również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Możesz też użyć miksera.

Białka ubij na sztywno. Masa powinna być błyszcząca. Przy pomocy szpatułki wmieszaj delikatnie sztywne białka w ciasto.

Ciasto przełóż do papilotek przy pomocy łyżki lub przez rękaw cukierniczy.  Umieść tyle ciasta, by zostawić  1 cm wolnej przestrzeni od wewnętrznej krawędzi.

Piecz 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek.

1l

2l

4l

6l

Muffinki po wystudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem lub użyć dowolnej, cukrowej posypki.

Smacznego 🙂

14 myśli na temat “Muffinki murzynki”

  1. Obserwowałam Cie do tej pory na insta, ale jak przeczytałam ten przepis na muffinki to chyba stanę sie nie tylko obserwatorem ale tez testerem 👍🏼

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *