Mini pączusie – serowe robaczki

Moja szybka i zaskakująco smaczna propozycja na Tłusty Czwartek.
Bardzo proste, serowe mini pączki 🙂

Ilość pączków: około 40 sztuk długości 3-4 cm

Składniki:
• 1,5 szklanki mąki – około 270 g
• 400 g tłustego sera mielonego (u mnie Piątnica)
• 100 g kwaśnej śmietany 18%
• 0,5 szklanki cukru – około 100 g
• 3 jajka s/m
• łyżeczka sody

Dodatkowo:
• 350 ml oleju do smażenia – rzepakowy lub słonecznikowy, rafinowany
• mały rondelek
• ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu z pączków
rękaw cukierniczy bez tylki – jeśli nie nakładasz ciasta łyżką
• cukier puder do oprószenia

Wszystkie „lodówkowe” składniki przygotuj 30 minut wcześniej. Możesz też użyć ich od razu, a gotowe do smażenia ciasto odłożyć na 30 minut do wyrównania temperatury (tak jak ja to zrobiłam).

Przygotuj dużą miskę. Wszystkie składniki – oprócz oleju – umieść w misce w dowolnej kolejności. Wyrób ciasto ręcznie tylko do połączenia składników. Możesz też użyć miksera z hakiem.

Do małego rondelka wlej olej. Ustaw średnią moc palnika. Aby sprawdzić, czy można już smażyć pączki – umieść w garnku odrobinkę ciasta. Powinno zacząć skwierczeć.

Do zwykłego rękawa cukierniczego z obciętą końcówką nałóż ciasto (jest dość gęste). Wyciskaj na olej robaczki dowolnej długości. Smaż partiami do zarumienienia z obu stron. Powinno wystarczać po minucie na każdą partię.

Odkładaj pączki na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne.

1l

2l

Pączki są puchate, delikatne i słodkie. Po upieczeniu nie czuć już smaku sody.

Polecam gorąco!

19 myśli na temat “Mini pączusie – serowe robaczki”

  1. Ciekawy przepis z sodą zamiast drożdży i z serem 🙂 Wyobrażam sobie, że mogą dobrze smakować. Może spróbuję zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *