Masa makowa do wypieków

Tradycyjna, domowa masa makowa.

Sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową, którą możesz użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków.

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość masy: 500 g

Składniki:
500 g niebieskiego maku
• 100 g rodzynków
• 50 g orzechów włoskich
• 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
• 4 łyżki miodu
• 100 g cukru
• łyżka masła


Jeśli posiadasz mak mielony wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i odstawisz do przestudzenia. Do odciśnięcia nadmiaru wody użyj gazy, nowej pieluchy tetrowej, lub zwykłej bawełnianej ściereczki kuchennej. Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub misce i przelać całą masę na środek. Wystarczy połączyć końce ścierki, dobrze zawinąć i porządnie odcisnąć masę nad garnkiem lub zlewem. Mętną wodę wylej.

Jeśli zaś masz mak w całości, wówczas postępuj tak samo, jak w przypadku maku mielonego. Z tą różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwókrotnie zmielić w maszynce.

Do gotowego maku dodaj resztę składników. Pokruszone lub poszatkowane orzechy (mogą być również orzechy pekan), miód i cukier, masło, dowolne rodzynki (większe można pokroić na kawałki) oraz kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub też cytronu. Ja czasem mieszam rodzynki z żurawiną (50 g rodzynek i 50 g żurawiny).

Wszystko dokładnie wymieszaj.

2l

Porady
Gotową masę makową możesz trzymać w szklanym naczyniu w lodówce do 7 dni. Możesz ją również zamrozić.

Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę należy wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Na 500 gramów masy makowej należy użyć piany z 5-6 białek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta.

Udanych wypieków!

4 myśli na temat “Masa makowa do wypieków”

    1. Niestety gotowe masy makowe są zazwyczaj bardzo mokre i super słodkie. Przy wypiekach z większą ilością masy.. rozpadają się lub rozmazują.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *