Malinianki – bułeczki drożdżowe z malinami

Puchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym 😉

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 3 x 20-30 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Ilość bułeczek: 20 sztuk

Składniki:
• 500 g mąki pszennej tortowej – 2,5 szklanki
• 2 żółtka jaj i jedno całe jajko
• 60 g miękkiego masła – dwie pełne łyżki
• nasionka z jednej laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej

• szklanka ciepłego mleka – 250 ml
• 3 łyżki cukru
• saszetka suszonych drożdży – 7 g  lub 30 g świeżych

• 300 g malin

Mało oraz jajko i żółtka wyjmij wcześniej z lodówki.

Drożdże, cukier i mleko umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż mieszanka zacznie „pracować”. Po zamieszaniu łyżką rozczyn/zaczyn powinien się pienić, jak tabletka musująca 🙂

Jajo, żółtka oraz miękkie masło, wanilię, i mąkę dodaj do zaczynu drożdżowego. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Będzie one jednak nadal lepkie. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Obsyp ciasto z wierzchu odrobiną mąki i wyjmij z miski. Połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 20 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek. Na środek każdej bułki kładź po 1-3 malin. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Formę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut.

2l

1l

3l

Po ostygnięciu bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem malinowym z tego przepisu.

Smacznego!

20 myśli na temat “Malinianki – bułeczki drożdżowe z malinami”

  1. Łooo matko jakie wspaniałe! Aż mi ślinka cieknie! Przypomniało mi się, że jak byłam dzieckiem to moja mama robiła podobne, tylko, że z jagodami. Uwielbiałam 😉

    1. Ciasto drożdżowe ma tyle zastosowań i możliwości.. Jakie nadzienie stosujesz? U mnie lubią pieczarkowe, z suszonymi pomidorami..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *