Leniwy chleb pszenny ze szpinakiem

Cudowny chleb!

Już nie mogłam się doczekać, by go dla Was upiec 🙂

Idealnie puszysty i aromatyczny. Takie chlebek dla tych, którzy nie posiadają zakwasu lub wolą wersje na drożdżach.

Dodałam świeży szpinak, który sprawia, że pieczywo jest wyjątkowe.. również w smaku.

Spróbujcie koniecznie.


Czas przygotowywania:
 5 minut + wyrastanie 4 + 1 h
Ilość porcji: wysoki bochenek o średnicy około 18 cm

Składniki:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• szklanka ciepłej wody
• łyżeczka soli
• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
• 2 łyżki oliwy + oliwa do formy
• garść świeżego szpinaku np. baby

Wszystkie składniki oprócz szpinaku wymieszaj ze sobą w misce.

Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na cztery godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie natłuść dłonie oliwą, wyjmij ciasto z miski i rozpłaszcz na blacie/stolicy. Na placek wyłóż poszatkowany lekko szpinak i zawiń w rulon lub w kopertę. Uformuj kulę.

Formę metalową/tortownicę (lub jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów) wysmaruj od wewnątrz oliwą i umieść w niej kulę chlebową. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na godzinę.

Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 50 minut 🙂 Po 30 minutach otwórz co 5-10 minut piekarnik i szybkim ruchem skrop wierzch chlebka wodą np. z mokrej dłoni. Skórka będzie wówczas bardziej chrupiąca i rumiana.

Chlebek wyjmuj od razu z pieca i już po kilku minutach wyjmij go z formy a zachowa swą chrupkość na dłużej.

1l

2l

3l

4l


Porada:

Bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam a potem wyłączam. To idealne środowisko do wyrastania. Tak w mojej kuchni wyrastają ciasta drożdżowe, chleby…

Smacznego 🙂

8 myśli na temat “Leniwy chleb pszenny ze szpinakiem”

    1. Aniu, oczywiście, że możesz tak go upiec. Weź tylko pod uwagę to, że może się wtedy lekko rozejść na boki podczas pieczenia i nie będzie takie wysoki, jak pieczony w formie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *