Zupa marchwiowa
Zupa marchwiowa z porem, pół kremowa, czyli nie do końca zblendowana :-) Bez mięsa i bulionu. Prosta i smaczna.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 4 duże marchewki
- 20 cm pora
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła np. klarowanego
- szklanka wody
- szklanka mleka
- przyprawy: łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu, kuminu i gałki muszkatołowej
Przepis na zupę marchewkową
Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Umieść w garnku razem z masłem i dowolnie, drobno pokrojonym porem (odcinek bliżej korzenia). Podsmażaj 10 minut mieszając drewnianą łyżką.
Dodaj obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz wodę i przyprawy. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Na koniec dodaj mleko. Zagotuj i lekko zmiksuj zupę np. przy pomocy blendera.
Podawaj np. makaronem z surowej marchewki podsmażonym lekko na oliwie :-)
Wypróbuj też wersję tej zupy z buraczkami, zobacz zupa krem z buraków.
Jeżeli lubisz marchew to sprawdź taż koniecznie przepis marchewka z groszkiem. Smakować będą Ci też delikatne pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki.
Smacznego!