Lekko kremowa zupa marchwiowa

Zupa marchewkowa z porem… pół kremowa, czyli nie do końca zblendowana 🙂

– bez mięsa i bulionu
– prosta i smaczna

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas gotowania: 1 h
Ilość: 4-6 porcji

Składniki:

• 4 duże marchewki
• 20 cm pora
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła np. klarowanego
• szklanka wody
• szklanka mleka
• przyprawy: łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu, kuminu i gałki muszkatołowej

Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Umieść w garnku razem z masłem i dowolnie, drobno pokrojonym porem (odcinek bliżej korzenia). Podsmażaj 10 minut mieszając drewnianą łyżką.

Dodaj obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz wodę i przyprawy. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Na koniec dodaj mleko. Zagotuj i lekko zmiksuj zupę np. przy pomocy blendera.

1l

2l

Podawaj np. makaronem z surowej marchewki podsmażonym lekko na oliwie 🙂
Smacznego!

9 myśli na temat “Lekko kremowa zupa marchwiowa”

  1. Wygląda super i na pewno musi być smaczna – akurat wczoraj robiłam na obiad taką pachnącą przyprawami dyniową i taka marchewkowa wersja jesiennego kremu mogłaby być dla niej fajną alternatywą. Wypróbuję! 🙂

  2. Wygląda pysznie. Nie jestem jednak fanką marchwi i zastanawiam się, czy mogłabym się do tej zupy przekonać. Przekonuje mnie dodatek czosnku, dzięki ktoremu jest batdziej wytrawna, więc może wypróbuj ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *