Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Lazania z polędwiczki i szpinaku

Lazania z polędwiczki i szpinaku

Delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej i klasyczne przełożenie ze świeżego szpinaku. Zdrowo, szybko i smacznie :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 500 g liści szpinaku
  • przyprawy do mięsa: szczypta soli, kminku, czosnku, papryki słodkiej, kolendry, pieprzu, tymianku, chilli
  • przyprawy do szpinaku: po pół płaskiej łyżeczki soli cukru i pieprzu
  • łyżka masła klarowanego

Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem i przekrój wzdłuż na pół. Oba płaty lekko rozbij tłuczkiem i obsyp mieszanką przypraw.

Szpinak umieść na patelni z masłem klarowanym i przyprawami. Mieszaj około 2-3 minut tylko do zemdlenia liści.

Jeden płat mięsa połóż na folii do pieczenia. Wyłóż szpinak (w razie potrzeby odcedź nadmiar płynu). Przykryj drugim płatem mięsa. Całość szczelnie zawiń w filię i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podawaj z warzywami, kiełkami, jogurtem naturalnym, ryżem..


Lazania z polędwiczki i szpinaku, 1
Lazania z polędwiczki i szpinaku, 2

Wypróbuj też mój przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (88 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania