Kruche rogaliki piwne z okienkiem

Sprawdź czy Twój Mąż dopił już swoje piwo.. Jeśli zostało mu chociaż 100 ml w szklance – zarekwiruj i upiecz pyszne, kruche rogaliki 😉

Ilość sztuk: 9 sporych rogali

Składniki:
• 100 g masła – pół kostki
• 200 g mąki – 1/5 szklanki + odrobina do oprószenia blatu
• 100 ml piwa + pianka, jeśli powstała – około 1/4 szklanki

Dodatkowo:
• pół szklanki gęstej marmolady
• kilka łyżek cukru pudru

Masło prosto z lodówki pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce prosto do miski. Dodaj mąkę oraz wlej piwo. Zagnieć ciasto tylko do połączenia składników. Przykryj folią lub talerzykiem i odłóż do lodówki na dwie godziny.

Po dwóch godzinach nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki na oprószony mąką blat.

Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Nożykiem – najlepiej drewnianym – pokrój ciasto na kwadraty 10/10 cm. Każdą sztukę rozwałkuj jeszcze dodatkowo, by ciasto było jeszcze cieńsze. Na środek każdego płatu dodaj małą łyżeczkę marmolady. Nożykiem wykonaj dwa nacięcia po obu stronach marmolady. Złap za obie strony i przełóż je przez siebie, by powstało okienko z marmoladą.

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po włożeniu do piekarnika zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz rogaliki 20 minut.

Po wyjęciu obficie oprósz je cukrem pudrem.

4l

Smacznego 🙂

 

12 myśli na temat “Kruche rogaliki piwne z okienkiem”

  1. Jako matka samodzielna i niezależna nie mam w domu nikogo, kto by zostawiał resztki piwa, ale może rogale zrobię, a resztę piwa wykorzystam do włosów 🙂 Bo przepis ciekawy.

  2. Wyglądają przepysznie, tylko nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, jak to przeciągnąć, żeby taki fajny kształt wyszedł… 🙁

    1. Jak złapiesz po obu stronach palcami, to przełóż jedną stronę przez drugą i gotowe. Zobaczysz, że to proste, jak tylko złapiesz za ciasto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *